Logo Fietsen123

Nieuws

Het Duitse Nedersaksen: strand, bergen en cultuur

Saturday 25 April, 2015

Uitgestrekte stranden en een prachtig strandgebied in het noorden, glooiend middengebergte in het zuiden en door de hele deelstaat pareltjes van steden: de Duitse deelstaat Nedersaksen, direct over de Nederlandse grens, is een van de meest gevarieerde van het hele land. Tel hier het enorme netwerk aan fietspaden bij op, gemakkelijk te verkennen met de speciale fietsrouteplanner, en u begrijpt waarom Nedersaksen een fietsregio bij uitstek is.

Paarse vlaktes en berggebieden

Nedersaksen grenst direct aan Nederland en is onder meer bekend van historische steden als Hannover, Osnabrück en Celle. De combinatie van zee en bergen in één deelstaat is uniek in Duitsland. De kustlijn is de langste van het land en de deelstaat heeft daarnaast ook grote meren als de Dümmer en het Steinhuder-meer en duizenden kilometers aan rivieren, onder meer de Elbe en de Weser. De paars bloeiende Lüneburger Heide is een uitgestrekte vlakte, terwijl de Harz heuvelachtig tot bergachtig is en de gebieden tussen de rivieren grote groene oases zijn. Naast de Waddenzee heeft Nedersaksen nog eens vier andere UNESCO-Werelderfgoedlocaties: de voormalige mijn Rammelsberg bij Goslar, de Fagus-fabriek in Alfeld en de romaanse St. Michaeliskerk en Mariadom in Hildesheim.

Fietsrouteplanner

Al deze natuur en cultuur ontdekt u natuurlijk het best op de fiets. Met 13.000 kilometer aan fietspaden en 11.000 kilometer aan langeafstandsfietsroutes is het geen probleem om heel Nedersaksen te doorkruisen. Ga voor een dagtocht langs de Weser en ontdek de sprookjes die de gebroeders Grimm hier verzamelden. Of maak er een meerdaagse fietsvakantie van op bijvoorbeeld de D-Route 3/Europaradweg R1 of de Noordzeekustfietsroute. Ook de beroemde Elberadweg loopt door Nedersaksen. De Harz, het meest noordelijk gelegen middengebergte van Duitsland, is een paradijs voor mountainbikers, net als het natuurpark Solling-Vogler. Hier zijn ook aangegeven mountainbikepaden te vinden. Extra handig: Nedersaksen heeft sinds kort een speciale fietsrouteplanner. Op niedersachsen-radroutenplaner.de ziet u op een overzichtelijke kaart hoe u via de mooiste routes van A naar B komt.

Duitsland fietsland

Overtuigd door Nedersaksen? Ontdek dan ook de rest van Duitsland per fiets! Enig probleem: met 70.000 kilometer aan fietsroutes en 200 langeafstandsfietsroutes is het wel erg moeilijk kiezen waar te beginnen. Gaat u voor de heuvelachtige riviergebieden in het zuidwesten, het laaggebergte bij de Nederlandse grens, de wijngaarden in het midden van het land of toch de bergen in het uiterste oosten en zuiden? In alle Duitse regio’s lopen routes van verschillende moeilijkheidsgraad en zeer gevarieerd karakter. Volg bijvoorbeeld het verloop van een voormalig spoortraject, of kies voor een themaroute als de route van de industriecultuur.

Tevredenheidsonderzoek

De Duitse natuur bevalt ons Nederlanders goed, zo blijkt uit recent onderzoek van de Deutsche Zentrale für Tourismus. Maar liefst 85% van de Nederlandse reizigers is enthousiast tot zeer enthousiast over het landschap en de natuur op hun vakantiebestemming in Duitsland (DZT Qualitätsmonitor 2014, over de periode mei 2011 tot april 2014). Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de strenge keuring van de nationale fietsersorganisatie ADFC wordt gewaardeerd door de Nederlandse fietser: de fiets- en mountainbikepaden van Duitsland krijgen een 1,9 op een schaal van 1 tot 6.

Meer informatie?

Meer informatie over Nedersaksen, inclusief de fietsrouteplanner
Alles over fietsen in Duitsland

(afbeeldingen bij dit artikel © Grafschaft Bentheim Tourismus & TourismusMarketing Niedersachsen GmbH)