Fietsroute

Fietsroute Rivierenroute in de Ardennen

102 km (± 6:48 ) | Remouchamps | Het weer op de route weather.icon 9 °C 4bft

Deze route gaat door de prachtige dalen van vijf riviertjes van de Ardennen. De route is zo goed als vlak, omdat de fietser de dalen volgt. Ze zijn het tegenovergestelde van de klimroutes op de website Bordjesroutes in de Ardennen. Paul en Cyriel de Jong zijn de makers van deze mooie site, die door ons in 2001 is uitgeroepen tot de Bijzondere fietstip van de maand.

Startpunt

Remouchamps

Bereikbaarheid vanuit Nederland

Wie de route wil combineren met een vlakke fietsverbinding van en naar Maastricht: zie de route “Van Maastricht via Luik de Ardennen in, en terug”.

Bereikbaarheid per auto vanuit Valkenburg/Maastricht in Nederland: Remouchamps ligt op 77 km (50 minuten) van Valkenburg. Je neemt de A2 richting Luik (Liège). Je gaat niet helemaal naar Luik, maar neemt 8 km na de grensovergang de afslag rechts: "E25 Luxembourg Ring". Twaalf kilometer verder buig je af naar links: nog steeds de "E25 Luxembourg" (dus niet rechtdoor "Luxembourg", want dat is de vrachtwagenroute). Blijf hierna de snelweg met "Luxembourg" volgen tot de afslag Remouchamps. Deze afslag neem je. Vervolgens rijd je over een brede weg omlaag richting Remouchamps. Onderaan deze brede weg (stoplichten) staat een routebordje van Routes des Legendes (rechtsaf). Voor een goede parkeerplaats ga je echter niet rechtsaf, maar linksaf richting Remouchamps. Je rijdt over de rotonde rechtdoor en kiest vlak daarna, nog voor de brug, de invoegstrook linksaf, bestemd voor de parkeerplaats bij een verenigingsgebouw. Hier kun je de auto parkeren. Je komt hierna op de route door (terug) richting Aywaille te fietsen.

Routebeschrijving:

 1. De eerste rivier is de Amblève (stroomafwaarts). Om op de route te komen fiets je vanaf de parkeerplaats de weg terug naar de rotonde en stoplichten, en ga je rechtdoor naar Aywaille.
 2. In Aywaille (3 km) neem je na de stoplichten de bocht naar rechts en, al gauw, nog in het centrum, de weg linksaf richting Comblain au Pont. In deze plaats komt de Amblève uit in de Ourthe.
 3. In Comblain au Pont (11 km) ga je het spoor over en vlak over de brug linksaf naar Comblain la Tour en Hamoir: Je fietst nu langs de Ourthe (stroomopwaarts).
 4. Comblain la Tour (15 km) weg vervolgen, waarna korte klim. Bij 19 km kun je water tappen rechts van de weg.
 5. In Hamoir (20 km) komt de Néblon uit in de Ourthe. In deze vakantieplaats ga je rechtsaf richting Ciney , langs de Néblon (stroomopwaarts) tot in Ocquier.
 6. In Ocquier (33 km) ga je linkaf richting Durbuy. Er staan nu twee klims te wachten, omdat je hier van de Néblon naar (weer) de Ourthe gaat. Je volgt de richtingborden Borlon, Oneux. In Borlon laat je Oneux links liggen, en ga je rechtdoor omhoog de weg-as volgend. Vervolgens houd je richting Domaine de Septon en Durbuy aan.
 7. In Durbuy (41 km) bij de brug ga je rechtsaf deze brug over. Je volgt de straat dwars door Durbuy richting Barvaux .
 8. In Barvaux (48 km) houd je rechts aan richting Erezée, en direct hierna houd je links aan naar Bomal (weer langs Ourthe.)
 9. In Bomal (52 km) komt de Aisne uit in de Ourthe. Je gaat hier op de viersprong rechtsaf en volgt de Aisne (stroomopwaarts) richting Manhay.
 10. Op een splitsing (60 km) houd je links aan, richting Manhay. Je volgt hier niet meer de Aisne, die naar rechts gaat, maar een zijtak van dit riviertje tot bovenaan. De weg wordt nu een lange, maar geleidelijke klim.
 11. Op de T-kruising (67 km) ga je linksaf (drukke weg). Direct hierna zie je rechts een tweede punt waar je water kunt pakken.
 12. Op een viersprong (68 km) (voorzichtig!) fiets je rechtdoor richting Trois Ponts. Bij een wegvork (69) houd je links aan richting Trois Ponts.
 13. Onderaan de afdaling, op een viersprong (74 km), ga je linksaf richting Targnon/ Stoumont/Remouchamps. Je fietst nu langs de Lienne (stroomafwaarts). Op een T-kruising (hard rijdend verkeer!) (79 km) ga je even linksaf, en direct hierna rechtsaf, verder langs de Lienne, naar Targnon, waar de Lienne uitkomt in de Amblève.
 14. In Targnon (88 km) ga je linksaf naar Remouchamps. Je volgt nu de Amblève (stroomafwaarts) tot je eindpunt: Remouchamps (102 km).

 

Suggesties en tips:

 • Afsteekpunt: In Hamoir kun je de Néblon overslaan en de borden volgen naar Barvaux en Bomal, waar je linksaf slaat richting Manhay, en de Aisne gaat volgen.
 • Uitbreiding: Voorbij Bomal, langs de Aisne (60 km), kun je de zijtak negeren, de Aisne blijven volgen (over de N876, later N841) naar Fanzel, en uiteindelijk via Dochamps naar Lierneux. In Lierneux volg je de borden richting Remouchamps.
 • Route andersom: Je kunt de route ook andersom rijden. Wij hebben voor de richting tegen de klok in gekozen, omdat je dan in de laatste twee grote stukken (Lienne en Amblève) stroomafwaarts fietst. Als je op het eind moe bent, is dat een welkome omstandigheid.
 • Drukte: In het hoogseizoen en de weekenden zijn de dalen van de Ourthe en Amblève bij mooi weer vrij druk. Door deze dalen gaan belangrijke verbindingswegen. De dalen van de Néblon, de Aisne en de Lienne zijn echter bijna altijd vrij rustig. Het beste kun je deze rivierenroute fietsen op werkdagen.
 • Terrasjes: Remouchamps, Aywaille, Comblain, Hamoir, Durbuy en Bomal ; verder op de terugweg langs de Lienne en de Amblève.

Andere routes in de buurt van Remouchamps