Logo Fietsen123

Nieuws

Wereldfietsers en vakantiefietsers: emotioneel stabieler

Friday 5 March, 2010

Wereldfietsers en vakantiefietsers zijn geen (wereld) vreemde mensen, die met hun lange, verre fietsreis de harde werkelijkheid willen ontvluchten. Dat blijkt uit het onderzoek naar de persoonlijkheid, de motieven en de opbrengsten van het wereldfietsen, waarop Gwendolin Vrooland op 28 januari 2010 afstudeerde in de psychologie aan de Universiteit Twente.

Langer dan zes maanden

Vrooland ontwikkelde een definitie van wat een 'wereldfietser' precies is. Eén kenmerk van hen is, dat ze langer dan zes maanden voor een tocht van huis gaan. Fietsers die korter dan zes maanden op pad zijn vallen in haar indeling onder de categorie 'vakantiefietsers'.

Vooroordelen

Het onderzoek van Gwendolin Vrooland haalt bestaande vooroordelen volkomen onderuit. In een persontmoeting legt ze haar bevindingen neer. Aanwezig is ook veelvoudig wereldkampioene veld- en wegrijden Marianne Vos, die zelf psychologie studeert aan de Open Universiteit. Ze behoort tot die wielrensters, die tijdens een training ook nog met plezier van de omgeving kunnen genieten.

HBO-niveau

Een eerste conclusie luidt, dat er geen wezenlijk verschil kwa persoonlijkheid bestaat tussen de wereldfietser en de vakantiefietser. Volgens schattingen van Vrooland gaat het overigens om een relatief klein aantal van 50 tot 100 mensen per jaar in Nederland. Ze hebben vrij regelmatig de behoefte zichzelf en de wereld (beter) leren kennen. In meerderheid betreft het mensen tussen de 25 en 45 jaar met een opleiding vanaf HBO-niveau. Wereldreizigers fietsen meestal alleen én overal ter wereld; vakantiefietsers fietsen vaak met een partner en hebben vooral een voorkeur voor Europa en Azië.

Persoonlijkheidskenmerken

Een aantal conclusies uit haar onderzoek zijn verder:
*  Wereldfietsers en vakantiefietsers zijn over het algemeen emotioneel stabieler dan de 'gemiddelde' Nederlander;
*  Ze zijn over het algemeen ook meer naar buiten gericht, extraverter in hun houding;
*  Verder staan ze meer open voor ervaringen en voor contacten dan de gemiddelde Nederlander.
De vraag blijft nog even, of dit vanaf het begin van hun reis al zo was of dat dit door de fietsreis is gekomen. Dat was namelijk niet het onderwerp van het onderzoek. Maar wordt wel door Vrooland aanbevolen als mogelijk onderwerp voor een vervolgstudie.

Meegenomen

Op een aantal punten verschillen de wereldfietser/vakantiefietser overigens niet van de gemiddelde Nederlander. Ze blijken niet vriendelijker te zijn en ook niet nauwkeuriger. Wel hebben ze van de reis het nodige 'meegenomen'. Zoals doorzettingsvermogen, open staan voor uitdaging en avontuur, interesse in culturen, flexibiliteit, improvisatie- en relativeringsvermogen. 

Uniek

Het onderzoek is tot nu toe het eerste en enige wetenschappelijk onderzoek, dat op dit terrein verricht is. In die zin is het uniek. En verdient het navolging!

Link

* Verre fietsreizen

Foto: Gudy Rooijakkers