Logo Fietsen123

Nieuws

Bekeuring op de fiets gehad?

Monday 20 September, 2010

Ook voor fietsers gelden er verkeersregels. Maar goed ook, want anders zouden er veel ongelukken gebeuren. Als fietser bent u veel kwetsbaarder dan een automobilist. Fietsers genieten dan vaak ook van meer rechten binnen verkeerssituaties dan automobilisten of andere weggebruikers.

Echter, fietsers staan niet boven de wet en als u zich niet aan de verkeersregels houdt heeft u zo een dikke bekeuring te pakken. De hoogste bekeuring voor fietsers bedraagt 100 euro, en de laagste bedraagt 20 euro. Desalniettemin is het natuurlijk jammer als u geld uit moet geven aan een bekeuring- zeker als u het kunt voorkomen.

Jaarlijks worden er veel fietsers in Nederland op de bon geslingerd omdat ze niet over de juiste verlichting- en in sommige gevallen zelfs over geen verlichting- beschikken. Dit is niet alleen gevaarlijk voor uzelf, maar ook voor uw medeweggebruikers. Goede verlichting is eenvoudig en behoort op elke fiets te zitten. Maar als u zelf niet weet hoe u de koplamp of achterverlichting op uw fiets weer werkende kunt krijgen moet u zeker even bij een reparateur langsgaan. Zij kunnen vaak in een handomdraai en voor een zacht prijsje uw verlichting weer aan de gang krijgen- en u bespaart uzelf hiermee een flinke bekeuring (vaak zo’n 60 euro) en u riskeert uw eigen leven of dat van anderen evenmin.

In dit artikel hebben we een aantal veel voorkomende boetes voor fietsers op een rijtje gezet om u zo een idee te geven van wat het u nou zou kosten als u ‘over de schreef’ gaat met uw fiets.

Voorbeelden van bekeuringen voor fietsers
Ook fietsers mogen in principe niet met een borreltje te veel op ‘achter het stuur’. Fietsen onder invloed (dus vanaf 235 ugl (0,54 promile) kost u een flinke duit, maar liefst 100 euro. Als u daarbij weigert mee te werken aan een alcoholcontrole dan mag u bij de 100 euro nog eens 60 euro op tellen.

Ook uw fiets moet los van een werkende verlichting deugdelijk in elkaar zitten. De bekeuring voor fietsen zonder brandend voor- of achterlicht kost u 35 euro. Als u geen trapreflectie heeft kost u dat 20 euro, ondeugdelijk bevestigde trappers 60 euro, ondeugdelijke fietsbel 20 euro, ondeugdelijke remmen 35 euro, ondeugdelijke stuurinrichting 60 euro en een frame in slechte staat kost u 35 euro.

Dit soort zaken zijn natuurlijk eenvoudig te voorkomen door uw fiets goed te onderhouden en kapotte onderdelen te vervangen. Zo kosten goede pedalen met reflectoren u maar een kleine 15 euro voor een set- terwijl een boete voor ondeugdelijke trappers u al gauw 60 euro kost. Is er dus iets kapot aan uw fiets, laat het dan zo snel mogelijk repareren. Het zal u uiteindelijk flink in uw portemonnee schelen.

Zoals eerder gezegd zijn ook de verkeersregels van toepassing op fietsers. Zo krijgt u voor het fietsen door rood licht een boete van 60 euro, voor het fietsen op de busbaan een boete van maar liefst 20 euro en als u niet stopt bij een stopgebod dan wordt u op de bon geslingerd voor 60 euro.

En het lijstje gaat nog verder; als u inrijdt waar verboden dan krijgt u een boete van 20 euro, als u keert waar verboden dan krijgt u een boete van 35 euro en als u uw stalen ros parkeert waar het niet mag dan krijgt u een boete van 20 euro- en daarbij loopt u het risico dat u fiets in beslag wordt genomen door de gemeente.

Heeft u wel eens een bekeuring gehad op de fiets? En vond u dit terecht? Laat het ons weten.