Logo Fietsen123

Nieuws

VOC Delft, Delfshaven en Schiedam

Monday 31 August, 2009

Deze prachtige route bevat veel wetenswaardigheden over de 'Vereenigde Oost-Indische Compagnie' (VOC) rond Delft, Delfshaven en Schiedam. De route is 34 km lang en is afgelopen dagen volledig gecontroleerd en - waar nodig - vernieuwd. De SchieTijdens uw fietstocht komt u tal van bezienswaardigheden tegen. U fietst langs de Schie, een deel van de VOC vaarroute. U komt langs het Landgoed de Tempel. Dit was aan het begin van de 17e eeuw eigendom van Reynier van Oldenbarneveldt, zoon van Johan van Oldenbarneveldt. Het oorspronkelijke huis bestond uit een grote boerenhoeve met bijgebouwen. In de loop van de tijd vonden er allerlei verbouwingen plaats. Het gebouw is nu een therapeutische woongemeenschap.

OverschieU maakt kennis met het dorpje Overschie. Het bevindt zich op een knooppunt van waterwegen. Even voorbij de R.K. kerk ziet u, als u op de brug staat, aan de overkant van de Schie het voormalige Veerhuis. Het dateert  uit 1767. Op een van de muren is het wapen van Delft te zien dat nog herinnert dat Overschie onder het stadsbestuur van de stad Delft viel. U rijdt langs de Delfhavense Schie. Als u even omkijkt naar de Hoge Brug ziet u de 4 nog overgebleven bogen die stammen uit het jaar 1662. Onder deze brug door voeren de VOC schepen naar Delft.

Van NelleVerderop aan uw linkerhand ziet u de gevangenis (penitentiaire inrichting De Schie). Deze is ontworpen door architect Carel Weeber, onder andere bekend van de omstreden Zwarte Madonna in Den Haag, en de Peperklip in Rotterdam-Zuid. Aan de andere kant van het water ziet u de voormalige fabriek van 'Van Nelle'. De fabriek is nu geheel ingericht als kantoorgebouw. Het gebouw is zoveel mogelijk in de orginele staat behouden (bijv. buitenkant, loopbruggen om gebouwdelen met elkaar te verbinden en de karakteristieke ‘paddestoel’ zuilen binnen). Het complex behoort tot het Nationaal Erfgoed.

DelfshavenOmdat Delft geen eigen zeeverbinding had, kreeg de stad in 1389 toestemming vanaf Overschie een kanaal te graven naar de Maas. Bij de monding van de Maas ontstond het plaatsje Delfshaven dat tot 1811 deel uitmaakte van Delft. U fietst langs het geboortehuis - en later langs het standbeeld - van Piet Heyn, één van de bekendste figuren uit de geschiedenis van Delfshaven. Zijn geboortehuis is inmiddels verdwenen. In 1871 werd op de plaats van zijn geboortehuis een nieuw huis gebouwd in 17e eeuwse stijl. Een gevelsteen herinnert hier nog aan.

Pakhuis en distilleerderijU passert het pakhuis waarin het museum ‘De Dubbele Palmboom’ is gevestigd. Het museum geeft een overzicht van Delfshaven vanaf de prehistorie tot heden. Het pakhuis is uit 1626. Op uw route ligt ook de voormalige distilleerderij van Henkes met daarin het museum ‘Andries Potter’, centrum van hedendaagse keramiek. Na de opheffing van het Japanse handelsembargo in 1853 kreeg de keramische kunst nieuwe impulsen. In het museum wordt de Nederlandse Keramische kunst sinds het begin van de 20ste eeuw getoond.

Mooi intermezzoEen mooi intermezzo is een bezoek aan Scheepswerf 'De Delft'. Het heeft een restaurant en terras, waar u een prachtig uitzicht hebt op de altijd drukke Maas. Dus een mooie tussenstop bij deze fietstocht.

JeneverstadHoewel Schiedam bekend staat als de Jeneverstad van Nederland, is het de Schiedamse distilleerderijen niet gelukt dé jeneverleverancier van de VOC te worden. De concurrentieslag werd gewonnen door Weesp, wat wellicht beïnvloed werd door de gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam, waar vandaan de meeste VOC schepen vertrokken. Schiedam heeft verder 5 van de oorspronkelijke 20 molens weten te behouden. Ook hiermee kunt u op uw tocht kennis maken. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

ActueelDe Recreatie en Toer-Fiets-Club Delft bood ons destijds de route ter publicatie aan. Hans Woolthuis actualiseerde de route in augustus 2004. Robert Hijmans in oktober 2005 en Marjon Olijdam in augustus 2009.

Link* VOC Delft, Delfshaven en Schiedam