Logo Fietsen123

Nieuws

Valkeniersroute en Markroute

Thursday 2 August, 2007

Een route met bos, groen, schaduw en verkeersvrije fietspaden. Kortom, een aanrader. Dat is de samenvattende beoordeling, die Charel geeft van zijn Valkeniersroute vanuit Arendonk. Hij publiceerde recent ook een andere nieuwe knooppuntenroute in de provincie Antwerpen, de Markroute. ValkerijNergens heeft de valkerij zo’n groei en bloei gekend als in Arendonk, aldus de routebeschrijving. Het voldeed immers aan alle vereisten. Immers, uitgestrekte heidevlakten, poelen, goren en vennen zijn een ideale pleisterplaats voor trekkende valken. Archieven uit de 10de en de 11de eeuw vermelden reeds het lokken, vangen en africhten van de valken voor de jacht op natuurlijke prooidieren. Edellieden kochten deze vogels die vervolgens hun weg naar de Europese Hoven vonden. Alle attributen die nodig waren voor de valkerij werden in Arendonk gemaakt. Er zijn op dit moment nog enkele valkeniers actief in Arendonk

BezienswaardighedenDe Valkeniersroute start daarom in het centrum van Arendonk. De route is 54 km lang. Onderweg komt u verschillende bezienswaardigheden tegen. Zoals de Toremansmolen van 1809. Het is een unieke houten “Koffiepotmolen-Bovenkruier “. Een geklasseerd monument van 1943 en gerestaureerd in 1988. Daarachter vindt u het Heem-  en Sigarenmuseum met een unieke collectie over sigarenmakerij en valkerij. Het Zwartven is een beschermd natuurgebied van 54 ha, genoemd naar het heideven.

De KempenVeel kilometers van de route gaan door de ontginningsbossen De Kempen, aangelegd op de woeste gronden die hier in de 19e eeuw nog lagen. De Cartierheide, is door de Belgische baron Cartier de Marchenne in 1932 aan de Vereniging Natuurmonumenten geschonken. Het is een mooi overblijfsel van de heidevelden van weleer.

Abdij  van PostelDe Abdij van Postel is een Norbertijnenabdij in de Belgische gemeente Mol. In 1138 werd er vanuit de abdij van Floreffe een priorij gesticht. In 1613 werd Postel een proosdij en in 1618 verkreeg Postel de status van abdij. De abdijkerk is gebouwd in Rijnlandse Romaanse stijl en dateert vermoedelijk uit het einde van de twaalfde eeuw. In latere tijden is de kerk meerdere malen verbouwd, waardoor het gebouw tevens kenmerken van de gothische en barokke stijlen vertoont. In 1797 moesten de monniken tijdens de Franse Revolutie de abdij verlaten. Pas in 1847 kon men terugkeren. Sindsdien heeft men in verschillende fases de abdij weer bewoonbaar gemaakt en gerestaureerd.

MarkrouteCharel publiceerde recent ook de Markroute. De rivier de Mark ontspringt op de Zandvenheide in het uiterste oostpunt van de gemeente Merksplas nabij de buurtschap Koekhoven. Over Wortel en Hoogstraten stroomt de Mark naar Nederland. In dit traject komen verschillende waterlopen (zoals de Kleine Mark en het Merksken) samen zodat de rivier in bredere vorm de grens passeert. In Nederland stroomt de Bovenmark naar Breda en komt samen met de Aa of Weerijs in de singels van deze stad. De route begint in Meer en is 47 km lang.

Link* Valkeniersroute en Markroute (U vindt de twee nieuwe knooppuntroutes met links naar de beschrijvingen onder de provincie Antwerpen)