Logo Fietsen123

Nieuws

Val op met je fiets! Hou rekening met controles.

Tuesday 30 October, 2012

Steeds meer fietsers vallen op in het verkeer. Metingen tonen aan dat bijna 70% van de fietsers goede verlichting voert. Nog geen vijf jaar geleden was dit minder dan de helft. Dit is deels te danken aan de mogelijkheid die losse lampjes bieden. Toch vallen er jaarlijks nog circa 25 doden en minstens 1000 gewonden doordat goede verlichting ontbreekt.

De politie adviseert fietsers en bromfietsers om hun verlichting nog eens goed te controleren. Door goed verlicht en dus veilig te (brom)fietsen, houdt u het geld van een fikse boete in uw zak. Voor fietsers is dit 45 euro en voor bromfietsers begint dit bij 55 euro, afhankelijk van de overtreding.

Wat zijn de eisen aan fietsverlichting?
Om op te vallen op de fiets heeft u niet veel nodig. Met een voor- en achterlicht en reflectors op een fiets bent u goed zichtbaar in het donker. Fietsverlichting is verplicht van zonsondergang (schemer) tot zonsopgang en als er overdag weinig zicht is door bijvoorbeeld mist. Hierbij moet het voor- en het achterlicht branden!

Maar wat zijn eigenlijk de regels betreffende fietsverlichting? Fietsverlichting aan de voorkant moet wit of geel zijn en de achterverlichting rood. Knipperende lampjes zijn niet toegestaan. Ook reflectie is verplicht, een rode reflector op de achterkant van de fiets, gele reflectoren op de trappers en witte of gele reflectie op de wielen of op de banden.

Losse lampjes
Waar eerst verlichting aan de fiets vast moest zitten, is de regelgeving veranderd: losse lampjes mogen óók! Na onderzoek bleek dat fietsers met losse lampjes even goed opvallen als fietsers met vaste verlichting. Het gebruik van fietsverlichting vergroot de zichtbaarheid en daarmee direct de verkeersveiligheid. Het voorkomt ook ergernis bij andere weggebruikers.

Zowel de vaste als de losse lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen op de fiets. Bij losse verlichting mogen de lampjes alleen op de borst of op de rug worden bevestigd, dus niet op het hoofd, armen of benen. De losse lampjes mogen ook bevestigd zijn aan een jas of een rugtas. Verder moeten de lampjes goed zichtbaar zijn, er mag dus niets voor of overheen hangen en ze mogen niet knipperen.

De dagen worden korter, hou rekening met politiecontroles.

Lees ook:
* Nationale fietsverlichtingscampagne 2012 gaat weer van start