Logo Fietsen123

Nieuws

Twee fietsboeken met routes door België

Thursday 16 March, 2006

De Belgische ambassadeur Luc Teirlinck was zeer ingenomen met het feit dat hij op 18 februari twéé fietsboeken over België in ontvangst mocht nemen. Hij was er speciaal voor naar de Fiets- en Wandelbeurs in Amsterdam gekomen. Het eerste boek was van de Nederlandse wereldfietser Bert Sitters. Het tweede van een landgenoot: de bekende fietsjournalist Guy Raskin.

'Fietsen bij de Zuiderburen'

Het boek van Sitters heeft de titel 'Fietsen bij de Zuiderburen'. Hij beschrijft drie routes die elk in een week af te leggen zijn. Ze leiden door schilderachtige stukjes van België. Het gaat om het vlakke Vlaamse land, om de heuvelende Haspengouw en om een handvol klimmetjes in de Ardennen. De trajecten leiden door de natuur, maar ook door historische steden. Plekken als Kortrijk worden aangedaan, waar de roemruchte Guldensporenslag werd uitgevochten. Maar ook Dendermonde, de stad van het legendarische Ros Beiaard en de Oranjestad Diest. Of Tongeren, de oudste stad van België. Luik wordt uitgebreid verkend, met zijn rosse straatjes waar George Simenon ronddwaalde op zoek naar inspiratie. Het is ook heerlijk wegdromen in Durbuy, de kleinste stad van België. Dat geldt ook voor de heuvels van de wielerhelden in de Vlaamse Ardennen en voor het geruis van wildstromend water in de echte Ardennen. Verrassende stukjes route liggen aan weerszijden van de taalgrens. Er liggen oude jaagpaden en verlaten spoorwegen. En er wordt gefietst door de mistsluiers van de geheimzinnige Hoge Venen, om uiteindelijk langs de Geul terug te keren naar Nederland. Het boek is rijkelijk voorzien van kleurenfoto's, kaarten, achtergrondinformatie en tips.

Fietsen op Romeinse heirwegen

In Boulogne-sur-Mer, aan de immense Atlantische Oceaan, stoomde de Romeinse Keizer Claudius in het jaar 43 zijn vloot klaar voor een aanval op Brittannië. Zijn legioenen hadden een lange weg afgelegd om de zee te bereiken, een weg die nog steeds bestaat, ontdekte schrijver-fietser Guy Raskin. De heirweg diende oorspronkelijk als een militaire weg. Pas later werd de route ook een handelsweg, die leidde naar Colonia Claudia Ara Agrippinensium, het huidige Keulen. Na uren studeren op gedetailleerde kaarten viel het Raskin op dat vele delen van de verbinding nog steeds bestaan en soms nog in gebruik zijn. In Frankrijk als verkeersweg, maar vanaf de Belgische grens loopt het traject doorgaans over kleine wegen. Verkavelingswegen worden ze genoemd.

Markante bezienswaardigheden

De beschreven fietsroute loopt over of in de directe nabijheid van de voormalige heirbaan, biedt markante bezienswaardigheden of uitzonderlijk mooie trajecten in de buurt van het oude tracé. Op gedeelten van zijn route heeft Gaskin 'fietslussen' gecreëerd door gebruikmaking van alternatieve routes. In combinatie met de heirbaan zijn één- of meerdaagse tochten in lusvorm ontstaan, wat zijn gids ook interessant maakt voor korte fietstochten. Ook deze uitgave is rijkelijk voorzien van achtergrondinformatie, kaarten, kleurenfoto's en tips.

Uitgeverij Elmar

Beide boeken zijn uitgegeven door Uitgeverij Elmar BV in Rijswijk. De nadere gegevens van beide boeken zijn:

Fietsen op Romeinse heirwegen, een 600 km lange fietsroute in negen etappes door Frankrijk, België, Nederland en Duitsland, door Guy Raskin, ISBN: 9038916752, prijs € 16,95

Fietsen bij de Zuiderburen, drie routes van een week door België, door Bert Sitters, ISBN 9038916597, prijs € 16,95

Link

* Een overzicht van deze twee boeken en van andere fietsboeken