Logo Fietsen123

Nieuws

Schimmig beleid rond fietsverlichting

Thursday 1 February, 2007

België is er helder over. Het Nederlandse beleid rond de fietsverlichting wordt daarentegen met de dag schimmiger. Zeker nu Minister Carla Peijs gezegd heeft 'begrip' te hebben voor het niet-beboeten van fietsers, die in Amsterdam rondrijden zonder vaste verlichting. Kardinaal Simonis weet inmiddels uit eigen ervaring, wat het kan beteken: in aanraking komen met een fietser zonder licht. België: helderIn België zijn losse lichten, led-lichtjes en knipperlichten sinds enige tijd toegestaan. De regelgeving zegt kort maar krachtig, dat een fiets 'twee goed functionerende lichten' moet hebben: 'vooraan wit of geel' en 'achteraan rood ('s nachts bij helder weer vanop minstens 100 m zichtbaar)'. De politie moet de naleving hiervan controleren.

VoortslependIn Nederland daarentegen sleept zich de discussie over de fietsverlichting voort. Volgens Het Parool van 29 januari is Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat het er zelfs 'mee eens dat de Amsterdamse politie fietsers die een los lampje op hun jas of tas dragen, niet bekeurt'.

Ontduiking wetDaarmee pleit de Minister voor een ontduiking van de huidige Voertuigenwet. Die bepaalt immers, dat de fietslamp aan de fiets vast moet zitten. Verkeersofficier Koos Spee is daarover in het Algemeen Dagblad van 18 januari zeer helder. 'Verlichting moet vastzitten op je fiets. Zowel voor- als achterop". Anders past een bekeuring van 20 euro. Knipperlichten mogen ook niet, volgens diezelfde wet. Hetzelfde geldt voor losse lampjes aan de jas of tas.

PolitieDe politie daarentegen is soepeler dan de bestaande wetgeving. En treedt per plaats verschillend op. Leo Dortland van de Amsterdamse politie zegt in Trouw van 18 januari: 'Wij schrijven geen boetes uit als een lampje aan een tas of jas vastzit'. Wel moet het lampje dan goed zichtbaar zijn. De Rotterdamse politie bekijkt per geval, of een boete wordt uitgeschreven. 'Op een verlaten landweggetje doen we het bijvoorbeeld wel'. De politie in de regio Haaglanden tolereert geen lampjes op jassen of tassen. Eerst wordt een waarschuwing gegeven en bij recidive een bekeuring.

Wetgeving aanpassen?Carla Peijs heeft inmiddels aan haar ambtenaren opdracht gegeven om te onderzoeken, of de wetgeving op het gebied van fietsverlichting aangepast moet worden. De Fietsersbond is voor handhaving van de bestaande regels.

God straft onmiddellijkKardinaal Simonis is ongetwijfeld voor de versoepeling van de wetgeving. Hij werd op Eerste Kerstdag vlakbij zijn aartsbischoppelijk paleis aangereden door een fietster, die geen licht aan of op had. Toen hij ze op het laatst toch nog opmerkte was het te laat. De vrouw reed frontaal tegen hem op. De kardinaal brak zijn pols. Pikant detail: de kardinaal reed door het rode stoplicht, omdat er in het nachtelijk uur in geen velden of wegen verkeer te bekennen viel. De kardinaal betoonde zijn spijt over het door rood rijden. Zijn woordvoerder verklaarde gevat: 'Een kwaadwillend iemand zou zeggen: God straft onmiddellijk'. Blijft de vraag, waarom God de fietser zonder licht ook niet onmiddellijk heeft gestraft.   

Link*Wettelijke regels voor een fiets