Logo Fietsen123

Nieuws

Nieuwe fietsroute door Rotterdamse haven

Saturday 19 July, 2008

De Rotterdamse haven is geen natuurgebied. Toch wemelt het er van de vogels. En konijnen zijn amper in toom te houden. Het Havenbedrijf nodigt fietsers uit een kijkje te nemen. Met  fietsroutes. De tweede is recent verschenen. Tweede routeDe eerste route werd vorig jaar, op 16 juli 2007, officieel gepresenteerd. Door de president-didrecteur van het Havenbedrijf, Hans Smit. U fietst met dat traject over de Landtong Rozenburg, maar ook langs de Botlek. De route is ongeveer 30 km lang en start in Rozenburg. De tweede route is van meer recente datum en heet 'Beleef de haven, Pierewaaien in de stadshavens'. Deze nieuwe route is 32 km lang.

Uitwaaien op de pierenDe titel is gekozen 'als een eerbetoon aan alle zeelui en schippers die onze Stadshavens maakten tot wat ze zijn. Maar ook omdat je tijdens de fietsroute vanzelf gaat piere(n)waaien: uitwaaien op de pieren kan namelijk heel goed in het stadshavengebied. Een paar pieren krijgen dan ook extra aandacht. De Wilhelminapier bijvoorbeeld. Waarschijnlijk is er geen andere Rotterdamse pier waar zoveel afscheidstranen zijn geplengd. Hij ligt er steeds mooier bij. Ultramoderne architectuur schurkt gezellig tegen de oude pakhuizen.Hier zie je hoe oud en nieuw elkaar omarmen. Ook op Katendrecht zie je dat fenomeen. Van het roemrijke verleden als buitenplaats is niet veel meer te zien, maar de sfeer van toen komt langzaam maar zeker terug. Daar zorgen de vele renovaties en nieuwbouw voor en dat mengt allemaal weer mooi met het oude deel van het schiereiland waar vroeger de dames achter de ramen zaten en waar je kon eten bij de beste ‘chinees’ van Rotterdam. Ook Heijplaat is zo’n bijzondere plek. Niet echt een pier, maar omdat het zo’n prachtig dorp is, middenin het havengebied, verdient het extra aandacht'.

6.000 konijntjesHavenwoordvoerder Tie Schellekens legt in De Vogelvrije Fietser - dat verslag doet van de eerste route - uit, dat de fietsroutes bedoeld zijn 'om het beeld van de haven op te vijzelen' en ook om de 'banden van de Rotterdammers met de haven aan te halen. Dat is hard nodig, want de Rotterdammer leeft een beetje met de rug naar de haven. Zo weten volgens Schellekens maar weinig mensen dat de havens eigenlijk een heel groen gebied zijn waar dieren zich prima thuis voelen. Jaarlijks moeten zelfs zesduizend konijntjes worden afgeschoten. Uiteindelijk hoopt Schellekens dat mensen door de fietstochten de haven zo mooi en interessant gaan vinden, dat ze er willen werken. De haven kampt namelijk met een tekort aan arbeidskrachten.

Link* 'Beleef de haven, fietsend over de landtong' en 'Beleef de haven, Pierewaaien in de stadshavens' staan beiden onder de provincie Zuid-Holland