Logo Fietsen123

Nieuws

Nieuwe fase in fietsnavigatie: Nederlandse GPS-fietskaart

Saturday 17 May, 2008

Specialist in vrijetijdsnavigatie Waypoint introduceert vandaag de Nederlandse GPS-fietskaart. Door deze kaart te laden in een Garmin-navigatiesysteem "kan het toestel helemaal automatisch mooie routes berekenen, speciaal voor de recreatieve fietser. Hiermee wordt gps-navigatie op de fiets net zo eenvoudig als in de auto", aldus het jubelende persbericht. Om deze kaart te bouwen zijn tienduizenden bestaande fietsroutes over elkaar gelegd en toegevoegd aan de wegenkaart. We citeren hierna verder het persbericht. Uiteraard zijn we zeer benieuwd naar de eerste ervaringen van u als fietser met dit nieuwe systeem! Huidige autonavigatiesystemen ongeschiktOok op dit moment zijn er al mensen die hun autonavigatiesysteem op de fiets gebruiken. Vaak kun je die toestellen wel instellen op 'fiets', maar het enige effect is dan dat je niet de snelweg opgestuurd wordt. Ook de dekking van het kaartmateriaal is beperkt tot waar je met de auto mag komen: geen enkel navigatiesysteem weet echt wat mooie wegen zijn. En fietspaden waar je niet met de auto mag komen, staan er al helemaal niet in. Resultaat is dan ook een route die prima is voor de auto, maar niet leidt tot 'een mooie route fietsen'.

Opgelost!Deze Nederlandse GPS-fietskaart lost dat op: niet alleen zijn de vrijliggende fietspaden toegevoegd; bovendien 'weet' de kaart welke wegen en paden mooi zijn om op te fietsen. Immers: een weg die veel voorkomt in bestaande fietsroutes mòet wel mooi zijn. Zo bevat de kaart totaal 156.000 kilometer wegen en paden. Om te bepalen welke wegen en paden mooi zijn voor de fietser werden tienduizenden fietsroutes met een totale lengte van 236.295 kilometer 'over elkaar gelegd' en geanalyseerd. Dat leidde tot 41.000 kilometer mooie fietswegen en -paden. Totaal werd 5.400 kilometer vrijliggend fietspad toegevoegd en 17.000 kilometer weg aangewezen als 'ongeschikt om te fietsen'.

Bijna alle toestellen van GarminDe GPS-fietskaart werkt op bijna alle toestellen van Garmin, wereldmarktleider in navigatiesystemen. Zowel op toestellen die echt voor het fietsen ontworpen zijn als in de autonavigatiesystemen van Garmin. Een compleet systeem geschikt voor de auto en fiets is bij Waypoint te koop voor minder dan 200 euro. Een toestel specifiek voor fietsgebruik, en dus bijvoorbeeld waterdicht, vanaf zo'n 250 euro. De adviesprijs van de losse GPS-fietskaart bedraagt daarbovenop nog 89 euro.

Bestemming invoerenNet als bij autonavigatie voer je gewoon je bestemming in, en het toestel berekent helemaal automatisch een prachtige fietsroute. Bij veel toestellen is het ook mogelijk zo een rondrit te plannen, bijvoorbeeld langs de fietsknooppunten, die ook opgenomen zijn.

Recreatieve fietserEr zijn meer initiatieven die zich richten op de fietser. Groot verschil is dat met die systemen eerst op de computer een route ontworpen moet worden, die dan overgezet kan worden naar bepaalde navigatiesystemen. Ook al hebben die toestellen bijvoorbeeld een topografische kaart geladen: het toestel zelf kan geen route uitrekenen en alleen rechte lijnen trekken van punt naar punt. Bovendien is vaak geen sprake van landelijke dekking. Bij dergelijke planners richt men zich vaak ook op het 'dagelijkse fietsen', bijvoorbeeld het berekenen van een veilige route van/naar school en werk. Waypoint denkt echter dat de behoefte daaraan uiterst beperkt is. Voor het ontwerpen van een route naar school vertrouw je niet op een toestel of computer maar ga je zelf de deur uit. Vandaar dat Waypoint zich met de GPS fietskaart louter richt op de recreatieve fietser, op zoek naar de mooiste weggetjes, ook in de regio's verder van huis.

Vanaf medio juni Waypoint is specialist in vrijetijdsnavigatie. Ooit uit hobby ontstaan heeft het bedrijf inmiddels 26 werknemers, verdeeld over drie winkels. In het Twentse Notter, dat vandaag wordt geopend, in Moordrecht (bij Gouda) en in Vessem (bij Eindhoven). Naast verkoop van toestellen biedt Waypoint ook bijvoorbeeld cursussen in het gebruik van GPS en ondersteuning aan toeristische organisaties. Al eerder ontwikkelde Waypoint samen met de ANWB het programma OnRoute; bedoeld voor het ontwerpen van mooie routes voor auto en motor. De nieuwe fietskaart is vanaf medio juni te koop.

Links* Voor meer informatie over bovenstaande ontwikkeling: www.gps.nl* Meer informatie over GPS op de fiets