Logo Fietsen123

Nieuws

Meldpunt knelpunten voor fietsers nu ook in België

Wednesday 10 August, 2005

Fietsers die tekortkomingen vaststellen aan een fietspad kunnen dat binnenkort melden via het "Meldpunt knelpunten voor fietsers'' op de website van de Fietsersbond België. "Het systeem is getest en in september of oktober wordt het meldpunt officieel door Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt gelanceerd'', vertelt Stef Leroy, algemeen secretaris van de Fietsersbond. Als iemand via de website van de Fietsersbond meldt dat een of ander fietspad een knelpunt vertoont, wordt die informatie overgemaakt aan de wegbeheerder die verantwoordelijk is. "Dat kan een gemeente, een gewest of een provincie zijn'', vertelt Leroy.

Hiermee krijgt België ook een meldpunt, naar het voorbeeld van de ANWB en de Fietsersbond in Nederland. De ANWB heeft al langer de mogelijkheid, dat men opmerkingen over fietspaden op fietsroutes per bericht op haar website door kan geven. Begin mei lanceerde de Fietsersbond-Nederland het meldpunt 'Mijn slechtste fietspad'. Nu, drie maanden later, zijn er zo'n 5000 klachten verdeeld over meer dan 2000 knelpunten ingestuurd. Gemeenten hebben voorzover bekend bij de bond, in ieder geval al 115 slechte plekken verbeterd, en vele andere verbeteringen toegezegd.

In Vlaanderen gaat dat dus ook gebeuren. "Met dit meldpunt willen we de meldingen van knelpunten eenvoudiger en conformer maken'', legt Leroy uit. "Nu krijgen we vaak te horen van gemeentes dat ze overspoeld worden met ellenlange e-mails over allerhande problemen aan fietspaden. Het is voor hen enorm veel werk om die berichten te verwerken.''

Bij het meldpunt kan je niet terecht met algemene opmerkingen, maar enkel met heel specifieke klachten over knelpunten bij fietspaden. Het on-linemeldpunt biedt een hele lijst van mogelijke problemen, zoals de slechte staat van de weg of het fietspad door putten, begroeiing over het fietspad, onvoldoende verlichting. Wie zo'n probleem wil melden, moet ook een gedetailleerde plaatsbeschrijving geven en zijn persoonsgegevens invullen.

Een beperkt aantal Vlaamse gemeenten heeft zich al ingeschreven voor het project. "We hebben eerst de gemeenten aangesproken waar een lokale afdeling van de Fietsersbond actief is'', vertelt Leroy. Wanneer het meldpunt officieel van start gaat, kunnen problemen van in alle Vlaamse gemeenten gemeld worden.