Logo Fietsen123

Nieuws

Losse fietslampjes en knipperlichten toch getolereerd

Wednesday 7 November, 2007

De Nederlandse politie ziet het gebruik van losse lampjes en knipperlichten op de fiets toch door de vingers. Voorwaarde is wel dat fietsers aan de voor- en achterkant goed zichtbaar zijn. De Raad van Hoofdcommissarissen besloot vorige week dat de korpsen strenger moeten letten op het voeren van een vaste fietsverlichting. Het is daar nu van teruggekomen. Door de vingers zienEr was veel kritiek op de maatregel, onder meer van verschillende politiekorpsen. Ook de ministers Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Eurlings van Verkeer pleitten voor het toestaan van losse lampjes die mensen aan hun jas of fiets klemmen. De politie zou wat hen betreft prioriteit moeten geven aan het aanpakken van fietsen zonder licht. De hoofdcommissarissen zijn het daar bij nader inzien mee eens. Het fietsen met losse lampjes en knipperlichten blijft dus volgens de wet verboden, maar de korpsen krijgen het advies dit door de vingers te zien.

Regels veranderenMinister Eurlings (Verkeer) onderzoekt met zijn collega Hirsch Ballin (Justitie) hoe hij de regels gaat veranderen. "Ik zeg dus niet dat álle verlichting straks zo maar wordt toegestaan. Een duidelijk lampje aan de mouw vind ik heel wat anders dan een bungelend lichtje aan een tas dat nauwelijks te zien is."

Einde zoekVeilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat fietsverlichting ‘gewoon’ aan de tweewieler vast moet zitten. Wie rondrijdt met een lampje aan bijvoorbeeld een jas of tas, hoort daar een boete van 20 euro voor te krijgen, aldus woordvoerder Clyde Moerlie.  VVN vreest, dat met allerlei varianten op de fietsverlichting het einde zoekt raak. "Want waar gaan we dan een lampje neerzetten? Op onze mouw, kraag, hoed of voorhoofd? Pakken we een zaklamp? Echt, mensen zijn het best zichtbaar als ze zich aan de huidige regels houden: met verlichting die niet aan een tas of jas, maar aan de fiets is bevestigd.’’ De Nederlandse fietsenhandelaren zijn het daar mee eens. "Fietsen hebben goed werkende, vastzittende verlichting nodig en de politie moet daarop controleren,’’ aldus Stef Stock van de afdeling Fietsen van de RAI Vereniging.

België: wel losse en knipperende verlichting In België is al vanaf 18 mei 2006 losse en knipperende verlichting op fietsen - ook wettelijk - toegelaten. Fietsers mogen kiezen of ze het licht op de fiets, op het lichaam of aan hun kleding bevestigen. "Het belangrijkste is dat de fietser zichtbaar is'', zei minister van Mobiliteit Renaat Landuyt destijds, toen hij de wetgeving op dit punt aanpaste.

Link* Wettelijke regels voor de fiets (in Nederland en België)