Logo Fietsen123

Nieuws

Lokfiets weer omstreden

Friday 19 October, 2007

De lokfiets is volop in het nieuws. De fiets wordt gebruikt in de strijd tegen fietsendiefstallen. Twee berichten, uit resp. het Algemeen Dagblad en Elsevier, tonen de discussie en stand van zaken. We citeren. Advoaat naar Hoge RaadAdvocaat Alwin Maarsingh blijft strijden tegen de inzet van de lokfiets in Deventer. Een lokfiets staat niet op slot. Zodra agenten zien dat de fiets wordt gestolen, volgt aanhouding. Een cliënt van Maarsingh is dit jaar in hoger beroep veroordeeld voor het stelen van de lokfiets. Maarsingh heeft de Hoge Raad om cassatie verzocht, meldt de strafpleiter gisteren Zijn cliënt is een veelpleger, maar heeft nooit eerder een fiets gestolen. De advocaat vermoedt dat de lokmethode veel first-offenders kent: mensen die niets hadden gedaan wanneer de fiets er niet zou staan.

Kat op spek
Volgens Maarsingh wordt met de lokfiets de kat op het spek gebonden. 'Je zet een fantastisch mooie fiets zonder slot neer en verwacht dan dat niemand daar op afkomt.' De advocaat vindt het een beter idee om een zender in een fiets te plaatsen en de fiets gewoon op slot te zetten. Daar wordt in Nijmegen mee geëxperimenteerd.

Correct gehandeld

J.E. (23) uit Dordrecht stond woensdag voor het gerecht omdat hij in maart 2006 een fiets heeft gestolen. Niet zomaar een fiets, neen, een lokrijwiel dat toebehoorde aan de politie. Agenten hadden de lokfiets ingezet, omdat ze de verdachte al enige tijd op het oog hadden. Eerder stond de verdachte al voor de politierechter, maar toen werd de zaak niet-ontvankelijk verklaard. De man staat bekend als veelpleger. Juist daarom meent de officier van justitie dat de politie correct heeft gehandeld door hem te lokken met een fiets die niet op slot stond. "Als iemand van dit soort activiteiten leeft, is het gepast om met een dergelijke methode in te grijpen," aldus de officier van justitie. "Dit soort mensen bezorgt de samenleving een hoop ellende."

Veroordeling én vrijspraak
De advocaat van E. meende dat de agenten andere opsporingsmogelijkheden hadden moeten gebruiken. Omdat de dief ook door middel van observatie gepakt had kunnen worden, was er volgens hem geen directe noodzaak de lokfiets in te zetten. Hiermee laaide de discussie over lokken of uitlokken op, die eind vorig jaar en begin dit jaar ook al aan de orde was bij de zaak van fietsendief Oran B. Hij werd veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf voor het stelen van een lokfiets. In een eerdere strafzaak werd een verdachte vrijgesproken voor hetzelfde vergrijp, omdat de politie de fiets toen opzettelijk had neergezet om de verdachte te pakken.

OnzinWij verbazen ons over deze juridische discussie en over een rechterlijke uitspraak, waarbij een fietsendief wordt vrijgesproken. Mag een fiets zonder op slot te staan nu ineens straffeloos gestolen worden? En de dader vrij uitgaan, als hij betrapt wordt? Vooral als het een veelpleger is? De wereld op zijn kop!

Link* Fietssloten en fietsdiefstal