Logo Fietsen123

Nieuws

Locale en regionale fietsvoorzieningen geen taak EU

Monday 6 November, 2006

De helft van de deelnemers aan onze laatste Fietsprijsvraag is van mening, dat de Europese Unie in Brussel zich niet moet bemoeien met de aanleg van fietspaden, fietsroutenetwerken en andere fietsvoorzieningen in Nederland en Vlaanderen. Een grote minderheid van 44% daarentegen vindt juist, dat de EU dat wel moet doen. 6% heeft geen duidelijke mening. VraagstellingDe deelnemers gaven allemaal een reactie op de vraag, 'of U het een taak van de EU (Europa) vindt om zich met locale en regionale fietsvoorzieningen te bemoeien'. In een aantal gevallen gaven de fietsers naast een direct ja of nee ook een nadere toelichting op hun keus.

Bureaucratisch rondpompen van geld50% van de deelnemers stemde tegen de bemoeienis en gaf vaak een nadere reden aan. Zo is er de overtuiging, dat geld verspild wordt via de lange omweg van de EU. Belastinggeld gaat eerst naar de landelijke overheid, dan naar de EU ('Brussel') en dan weer terug naar de locale en regionale overheden. 'Rondpompen van geld' en 'geldverspillende bureaucratie' wordt dit genoemd. Ook twijfelt men, of de ambtenaren in een centralistisch Brussel voldoende inzicht hebben in locale en regionale situaties.  Meer aandacht, overal in EUDe voorstanders - een minderheid van nog altijd 44% - menen daarentegen, dat de bemoeienissen van de EU kunnen leiden tot meer aandacht voor fietsen en fietspaden, niet alleen in Nederland en Vlaanderen, maar ook elders in de EU. Ook kunnen zo gemakkelijker grensoverschrijdende afspraken over bv. fietsroutes en uniforme verkeersborden worden gemaakt. Vrees bestaat, dat zonder subsidie van de EU locale en regionale overheden fietspaden en fietsroutes links zullen laten liggen. 'De - vaak 1/3 - subsidie van de EU zorgt ervoor, dat er echt iets aan fietsvoorzieningen wordt gedaan'. Sommigen zien het zeer pragmatisch: 'Zo zien we nog eens iets van ons belastinggeld aan de EU terug'.

Gaan subsidies in 2007 door?De grote vraag is overigens, of het subsidiëren van fietspaden en andere fietsvoorzieningen door de EU in 2007 wel door zal gaan. Want de plannen moeten ingepast worden in de Europese subsidieregelingen. Dat zijn POP (Plattelands Ontwikkelingsprogramma), EFRO (Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en LEADER (kleinschalige, locale projectenvan plattelandsbewoners, zoals boeren en scholen). Na dit jaar stoppen namelijk alle subsidieregelingen en het is nog niet duidelijk wat er daarna gebeurt. Link*EU: Plattelandsontwikkeling is 'fietspaden aanleggen'