Logo Fietsen123

Nieuws

Kruip-door-sluip-door in Bangkok

Friday 10 October, 2008

Door drukke stegen en groene jungle. Fietsen door de hoofdstad van Thailand is een belevenis.  Soms is het of je dwars door een huiskamer fietst. Het weggetje is niet breder dan 80 centimeter, een gezin zit op stoeltjes voor het huis te eten. Met de kommetjes op schoot. De fietsen passen net langs hun knieen. De ouders glimlachen, de kinderen zwaaien enthousiast en roepen ‘hello, hello’. Gerry van Lit doet in het AD verslag. We citeren. Zelfmoord?Fietsen in Bangkok. In die klamme, hete, overvolle en chaotische metropool? Waar je als voetganger niet zonder levensgevaar kunt oversteken? Dat staat toch gelijk aan zelfmoord... Andre Breuer, de man achter Recreational Bangkok Biking, knikt. "Als je als toerist van plan bent naar het koninklijk paleis te fietsen, ben je inderdaad niet goed bij je hoofd.’’  Breuer woont en werkt al jaren in Bangkok en is een van de Nederlanders die in deze stad toeristen rondleiden. Op de fiets. Een rit biedt een kijkje in een wereld die je normaal gesproken als toerist volledig ontgaat.

De geur van de stadDe tocht van vandaag start op de Rama 3 Road, de drukste verkeersader van het Yannawa district. Een groep Nederlandse toeristen fietst in een lange sliert. Onwennig nog. Beetje eng, in die drukte, maar wel opwindend. Dan duikt Breuer, die voorop fietst, linksaf, een nauwe gang in. Het is zo’n steeg waar je als toerist voorbij loopt, omdat-ie smal en donker is en je niet weet waar hij eindigt. De gang blijkt uit te komen bij een chic appartementencomplex. Pal ernaast begint een krottenwijk. Hier is het schemerig. De geur van de stad: een mengeling van rook, geroosterd vlees, rottend afval. Kruidig, zurig en zoet door elkaar. Zo ruikt Bangkok zonder verkeer.

WelkomDe tocht gaat langs onderkomens van golfplaat, soms mooi blauw geschilderd. Tafels en stoelen staan langs de kant, op veel plaatsen langs de straat wordt eten bereid, de hele dag door, hoe smal het er ook is. En gedurende de hele rit groeten vriendelijke mensen de fietsers. Jong en oud lacht en zwaait de toeristen toe. Kinderen willen een hand, roepen ‘hello’ en ‘sawadie’! Dat geeft een koninginnegevoel. Het is duidelijk: de toeristen die door de armoedige buurten fietsen, zijn hier de bezienswaardigheid, niet de Thai. De fietsters voelen zich hier, in de sloppenwijken van Yannawa, vreemd genoeg, erg welkom. Bewoners kennen Breuer en vinden het prima dat-ie twee keer per dag met een groep langs hun huizen rijdt. Maar Breuer doet dan ook wat terug; hij financiert een kleuterschool in de wijk.

AanrakenDe tocht gaat verder, pal langs wegwerkers die tijdens hun middagpauze op de grond liggen te slapen. De fietsers raken tientallen kinderhandjes aan die worden uitgestoken, rijden bijna een tafel omver met uitgestalde vleesspiesjes, glimlachen naar meisjes die samen kletsend bonen doppen, verbazen zich over de keurigheid van een huis dat is gebouwd van pallets.

Overweldigend groenDe weg stopt waar klong (kanaal) Chong Lom, de Chao Praya-rivier in komt. Hier is een kleine winkel aan de rivieroever, met een overdekt terras. Cola en water zijn welkome versnaperingen voor de bezwete fietsers. Na deze pauze zet de eigenaar de fietsen en de groep op een smalle boot en brengt ze met een noodgang naar de overkant. Daar belanden de toeristen in een compleet andere wereld. Ze worden overvallen door stilte. Hier tjirpen krekels, af en toe schreeuwt een vogel. Alles is groen, overweldigend groen. Dit is de jungle, de onverwacht weelderige groene long van Bangkok, het district Phra Pradaeng.

Noedels met garnalenAndre Breuer geeft zijn groep instructies. "Tijdens het fietsen voor je kijken, concentreer je, stap desnoods af bij haakse bochten.’’ Het zijn nuttige aanwijzingen; het pad staat op palen en is nog geen meter breed. Anderhalve meter eronder en ernaast is water. Daar wil je niet in vallen. Breuer: "De eerste halve meter is water, daaronder diepe blubber.’’ Meer dan de helft van de fietstocht gaat door deze groene oase. De sfeer is dorps, met hier en daar huizen. Een lunch in een klein restaurantje langs de weg is een welkome afwisseling. Noedels met garnalen en cola.

Lekke band Terug aan de drukke overkant van de rivier rijdt een van de fietsers zijn band lek. Breuer is verbaasd; lekke banden maakt hij zelden mee, want straatvegers houden Bangkok goed schoon. Geroutineerd maakt hij het achterwiel los en brengt het naar een reparatie zaakje. Het wachten tot hij terug is, is geen straf; in Bangkok is de straat een theater, er gebeurt altijd wat. Een vrouw komt met een blauwe plastic krat aanlopen, ze gooit het ding met een klap op straat. Als ze de krat weer oppakt, krioelen honderden kakkerlakken over het wegdek, in het felle licht zoeken ze een goed heenkomen. Verontschuldigend glimlacht de vrouw naar de wachtende westerlingen.

Link* Recreational Bangkok Biking