Logo Fietsen123

Nieuws

Fietser botst tegen auto. Wie betaalt?

Wednesday 16 May, 2012

'Gisteravond reed ik met de auto op een onverlichte weg buiten de bebouwde kom. Plotseling dook er uit het niets een fietser op. Hij droeg zwarte kleren en fietste zonder licht aan de verkeerde kant van de weg. Ik kon 'm niet meer ontwijken.'

'Gelukkig mankeerden we allebei niets. De 16-jarige fietser claimt zijn schade bij mij. Ik vind dat de fietser fout is, maar ik moet alle schade betalen. Dit is toch onterecht?'

Bij een aanrijding tussen een auto en een fietser is er sprake van een aanrijding tussen een sterke en een kwetsbare verkeersdeelnemer. De Wegenverkeerswet regelt onder andere de bescherming van deze kwetsbare verkeersdeelnemer. In deze wet staat dat de eigenaar van de auto aansprakelijk is voor de schade van de fietser en deze moet vergoeden. Er wordt wel een uitzondering gemaakt als de automobilist overmacht aantoont. Als er geen sprake is van overmacht, kan de automobilist nog proberen om eigen schuld of zelfs opzet van de fietser aan te tonen.

Hierover zijn al veel procedures gevoerd en uiteindelijk heeft de Hoge Raad de volgende standpunten ingenomen:

  • Kinderen tot 14 jaar hebben nooit schuld en hun schade wordt altijd voor 100% vergoed, tenzij er sprake is van opzet of hele erge roekeloosheid door het kind. Automobilisten moeten er maar rekening mee moet houden dat kinderen impulsief en onberekenbaar reageren in het verkeer.
  • Als een automobilist zich beroept op overmacht, moet hij bewijzen dat de aanrijding helemaal de schuld was van de fietser. Dat is alleen maar zo, als het gedrag van de fietser zo onwaarschijnlijk is dat de automobilist daar helemaal geen rekening mee hoefde te houden.
  • Bij ongelukken met fietsers is de automobilist aansprakelijk voor de schade, tenzij de fietser eigen schuld heeft of dat er opzet in het spel was.

Deze punten vertaald naar uw botsing, moet u aantonen dat het gedrag van deze fietser zo onwaarschijnlijk is dat u daar geen rekening mee hoefde te houden (overmacht). Dat is niet eenvoudig, want er rijden heleaas heel veel fietsers zonder licht en ook regelmatig aan de verkeerde kant van de weg. Hoe gek het ook klinkt: u moet daar als automobilist gewoon rekening mee houden.

Wat betreft de schuld van de fietser zou u misschien kunnen aantonen dat de fietser in elk geval mede schuldig is aan de aanrijding of dat er zelfs opzet in het spel is. Als de fietser zichtbare kleding had gedragen, zijn licht aan had gedaan en aan de juiste kant van de weg had gereden, had u nooit met hem gebotst. Aan de rechter is het dan om te oordelen of er sprake is van eigen schuld of opzet. Als er sprake is van eigen schuld of opzet, probeer dan ook uw schade op hem te verhalen.

Bron: geldenrecht.nl