Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen naar Praag

Monday 8 May, 2006

Fietsen naar Praag. Dat is de nieuwste uitgave van de Fietskaart Informatie Stichting, kortweg FIS. Over een afstand van 1.100 km kunt u met deze gids 'onbekommerd via bewegwijzerde fietsroutes' naar de Tsjechische hoofdstad fietsen. FIS heeft dit keer voor een andere opzet gekozen dan bij vorige uitgaven.

90% bestaand en bewegwijzerd

Dit nieuwe concept houdt in, dat de route voor circa 90% bestaande en bewegwijzerde fietsroutes volgt vanaf de Nederlandse grens (Millingen) tot in Praag. Voor fietsers blijft Praag lokken als eindbestemming van een lange fietstocht. Praag is immers een schitterend stad, langs de Moldau gebouwd met de Karelsbrug als één van de mooiste bruggen van Europa.

Mooi traject

De route voert langs bruisende rivieren, onneembare vestingen, nostalgische kuuroorden en sfeervolle oude steden. 'Een mooi traject, steeds weer anders en nog met volop ruimte om je heen', aldus de samenstellers Wouter Bazen, Wim Kooij en Kees Swart.

Kortere alternatieven

De route is op kaartjes met schaal 1:100.000 ingetekend en in beide richtingen beschreven. Er zijn een aantal (kortere) alternatieven opgenomen. De kleinste afstand is circa 1.030 km. Het boekje bevat naast de routekaartjes, veel stadsplattegronden en vermeldingen van voorzieningen voor overnachting, zoals campings, hotels en kamers.

Op heuvelachtige etappes hoeft nooit erg lang en zwaar geklommen te worden. Vaak loopt de route langs een rivier of, zoals in het Fichtelgebergte, over een geleidelijk stijgende voormalige spoorweg, en natuurlijk zoveel mogelijk over stille wegen en fietspaden.

Langs rivieren

De route loopt over grote stukken langs rivieren. U begint in Nederland langs de Rijn en gaat dan vervolgens langs de Lippe, de Diemel, de Weser, de Werra, en de Main tot het Fichtelgerbgte. Langs de Kösseine bereikt u dan na ruim 850 km in Tsjechië het stadje Cheb aan de Ohre. Na Plzen volgt u nog het riviertje de Klabava. Vlak bij Praag fietst u langs de Berounka en de Moldau

Cultuur en historie

Naast mooie landschappen "barst" het onderweg van de culturele en historische hoogtepunten. Tastbare herinneringen aan de Romeinse tijd zijn er langs Rijn en Lippe. Iets verder naar het oosten, langs de Diemel en de Werra, liggen verrassend mooie stadjes boordevol vakwerkgevels. Hier is het verschil tussen het voormalige, landelijke Oost-Duitsland en het moderne West-Duitsland bijna tastbaar. Overal langs de route staan oude kloosters en kastelen, zoals de beroemde Wartburg in het Thüringerwoud en Karlstejn in Bohemen; en niet te vergeten de barokke paleizen in Coburg en Bayreuth. Wie zichzelf echt goed wil vertroetelen, blijft een dagje hangen tussen de vergane glorie in kuuroorden als Frantiskovy Lazne en Marianske Lazne, waar Goethe, Marx en keizer Franz troost zochten voor hun kwalen, katers en hopeloze liefdes.

In delen fietsen

De route kan goed in delen gefietst worden. Vooral de trajecten langs de Rijn en Lippe en langs de Diemel, Weser en Werra zijn met kleinere kinderen goed te fietsen. Voor grotere kinderen is de hele route geschikt. Het uitstekende treinnetwerk in Duitsland en Tsjechië biedt diverse mogelijke in- en uitstapplaatsen. Via een routealternatief is de fraaie cultuurstad Bayreuth aan de westkant van het Fichtelgebergte, bereikbaar (in circa 800km).

Nadere informatie

De gids 'Fietsen naar Praag' telt 160 pagina's, in kleurendruk met een ringband. Het formaat is 12 x 22,5 en past in elke stuurtas of kaartenhoes. De Uitgever is Pirola in samenwerking met de Fietskaart Informatie Stichting. Het ISBN-nummer is: 90-6455-509-5. De gids kost € 19,50.

Link

* Fietsboeken