Logo Fietsen123

Nieuws

Een fietstocht langs de stadsrand van Groningen

Saturday 21 April, 2007

Waarom deze 'randtocht'? Wim Scherpenisse vertelt het op zijn site. "Het begon allemaal met het boekje Stillers omgang. Een ontdekkingsreis rond Amsterdam van Louis Stiller. Een beschrijving van een tocht langs de 'rafelranden' van de stad Amsterdam, een volstrekt andere wereld dan de overbekende toeristische highlights in het centrum. Lezing van dit boekje inspireerde Frans Mensonides tot het uitstippelen van een vergelijkbare tocht rondom zijn eigen woonplaats Leiden, en die tocht hebben wij samen in twee etappes afgelegd, in de zomer en de herfst van 2005. Deze wandelingen inspireerden mij op mijn beurt weer tot het uitstippelen van een tocht rondom mijn woonplaats, Groningen. Uiteraard heb ik die tocht samen met Frans gemaakt, en daarnaast nog diverse malen geheel of ten dele samen met anderen". Opzet van de tochtGezien de grote afstand die moet worden overbrugd (ca. 50 km) is de tocht opgezet als fietstocht, anders zou men er een aantal dagen voor moeten uittrekken. Op de fiets is de tocht echter goed in één dag te doen. Wie van ver komt, kan een fiets huren op het station van Groningen (denk erom dat hiervoor een borg van 50 euro moet worden gedeponeerd). Wie in of in de buurt van Groningen woont, kan uiteraard op een willekeurig punt op de route aan- en afhaken. Ieder punt ligt op maximaal een halfuur fietsen vanuit het centrum, en meestal beduidend minder.

Geheel eigen charmeDe beschrijving op deze site begint en eindigt bij het hoofdstation. Het Stadspark is gekozen als begin- en eindpunt van de 'omgang'. Het volgen van de omtrek van een grote stad heeft zijn geheel eigen charme. Toeristische routes in en rond het centrum zijn er legio, maar de rafelranden zijn voor velen onbekend terrein. Men keurt ze nauwelijks een blik waardig bij het verlaten of naderen van de stad. Toch is deze randtocht uiterst gevarieerd: we zien onderweg recreatiewoningen en woonschepen, natuurgebieden, randen van buitenwijken, begraafplaatsen, troosteloze industrieterreinen, pittoreske dorpjes, lange wegen langs kanalen, spoorbruggen en snelwegviaducten, niemandslandjes en suikerfabrieken. De stad Groningen, die aan de zuidkant in zijn groeidrang wordt ingeperkt door de gemeente Haren en de provincie Drenthe, is naar het noordoosten en noordwesten enorm geëxpandeerd: we zien alweer wat oudere wijken als Lewenborg en Beijum voorbijtrekken, maar ook de nieuwste nieuwbouwprojecten die voor een deel nog in ontwikkeling zijn: Reitdiep, Gravenburg en De Held.

StadsmarkeringenWelhaast onvermijdelijk voert de tocht ook langs enkele stadsmarkeringen. Aan deze markeringen is ook een apart artikel gewijd, waarnaar in de beschrijving van de tocht een paar maal wordt verwezen.Voor het fotomateriaal heeft de maker dankbaar gebruikgemaakt van foto's die hem door anderen beschikbaar zijn gesteld; meer dan de helft is afkomstig van Frans Mensonides, en Gerda Baardman leverde een bijzonder fraaie foto van Noorderhoogebrug (die al eerder op de pagina met recente foto's te zien was).

Link* Een fietstocht langs de stadsrand van Groningen (onder de provincie Groningen)