Logo Fietsen123

Nieuws

Deelfietsen in Nederland

Tuesday 22 November, 2016

Hoe leuk en vooral ook handig is het om op elk moment een fiets mee te kunnen pakken? Tegenwoordig kent ons land verschillende deelfietssystemen. De bekendste is de ov-fiets, maar er zijn er meer - sommige zelfs met elektrische fietsen. Wij hebben de deelfietsen van een aantal grote steden op een rij gezet.

Deelfietsen in Amsterdam

Amsterdam beschikt over veel locaties waar je een ov-fiets kunt krijgen, maar er zijn ook andere aanbieders, zoals Hello bikes en Urbee.

Hello Bikes
Vanaf het voorjaar in 2017 zijn er 250 rode Hello Bikes beschikbaar, eind 2017 moeten dat er 500 zijn. De eerste locaties zijn RAI, Station Zuid, Vrije Universiteit en Gelderlandplein. De fiets reserveer je met een app en met behulp van je smartphone haal je hem van slot. De fiets is het eerste half uur gratis, daarna kost het 1 euro per uur en 4 euro per dag. Wanneer je de fiets twee dagen houdt, kost het 6 euro. Het voordeel van deze deelfietsen is dat je de fiets bij alle uitgiftpunten terug kan brengen.

Urbee: Elektrische deelfiets
Urbee heeft een deelfietsensysteem van elektrische fietsen. Urbee wil het autoverkeer van bedrijven in de stad verminderen, daarom vind je de meeste Urbee-fietsen bij bedrijven. De deelfietsen worden na aanvraag geplaatst in bestaande fietsenstallingen, maar je kunt zo'n fiets bij elk netwerkpunt ophalen en weer retourneren. Om diefstal te voorkomen staan slot, accu en fiets met elkaar in verbinding. Het slot van de fiets is met een reserveringsnummer te ontgrendelen. De fiets gaat maximaal 25 kilometer per uur. Zonder abonnement kost zo’n fiets je overdag 4 euro per uur en ’s nachts 1 euro per uur. Met een abonnement betaal je overdag 1 tot 3 euro per uur en ’s nachts 25 tot 75 eurocent per uur. Voor bedrijven is er ook een abonnement beschikbaar voor een vast bedrag per medewerker.

Deelfietsen in Rotterdam

Ook Rotterdam heeft - naast de ov-fiets- nog een ander deelfietssysteem.

Gobike: Elektrische deelfiets
Gobike heeft elektrische deelfietsen mét navigatie op de fiets. De fiets is sinds de zomer van 2016 in gebruik in Rotterdam en komt in 2017 ook naar Utrecht. Gobike is een Deens concept uit Kopenhagen, waar het systeem inmiddels een groot succes is. Handig aan de Gobike-fietsen is de ingebouwde tablet waarop routeinformatie, informatie over bezienswaardigheden en wegwerkzaamheden te zien is. De fiets kan communiceren met je smartphone en heeft een maximale snelheid van 24 km per uur. Wil je Rotterdam per Gobike verkennen, dan moet je er van tevoren wel eentje reserveren. De fiets kost 2,50 euro per 120 minuten. Deze 120 minuten zijn te verdelen over de dag. Betalen doe je per creditcard. De fiets kan worden opgehaald bij de stalling en worden teruggebracht bij een van de zes stallingen.

Deelfietsen Utrecht

In Utrecht zijn de elektrische deelfietsen van Gobike nog maar recent geïntroduceerd.

Gobike: Elektrische deelfiets
De eerste elektrische deelfietsen in Utrecht zijn bedoeld voor verkeer naar bedrijven, dus de eerste stallingen vind je vooral op bedrijvensterreinen. In een later stadium gaat Utrecht kijken of Gobike ook de binnenstad gaat veroveren.

Deelfietsen in Den Haag

De Haagse fietsenverhuurder Du Nord fietsen heeft een deelfietsensysteem met twee verschillende fietsen: met terugtraprem en met versnellingen en handrem. De fiets met de terugtraprem kost 7,50 euro per dag en de fiets met versnellingen en handrem 9,50 per dag. Je kunt de fiets op 21 verschillende plekken terugbrengen.

Deelfietsen in Eindhoven en Tilburg

Eindhoven en Tilburg maken gebruik van het deelfietssysteem Hoppers.

Hopperpoint
In Eindhoven en in Tilburg wordt er gebruik gemaakt van deelfietsen van Hopperpoint. Tilbubrg heeft één Hopperpoint, Eindhoven telt er inmiddels drie. De deelfietsen zelf worden Hoppers genoemd. Net als bij Urbee is de fiets per app te reserveren en te ontgrendelen. Een hopper kost maximaal 8 euro per dag, je betaalt alleen voor wat je echt gebruikt. Handig is dat je eens per maand een factuur ontvangt en dus in een keer voor de gehele maand betaalt.

Door heel Nederland met een app

Er zijn verschillende apps waarmee je als particulier je fiets kunt delen. Een voorbeeld van zo’n app is Spinlister. Via deze app kun je een fiets zoeken en een aanvraag doen bij de eigenaar voor een toegangscode om het slot te ontgrendelen. De eigenaar van de fiets bepaalt de prijs, jij bepaalt hoe lang en waar je de fiets leent.