Logo Fietsen123

Nieuws

De fietskaart is springlevend!

Tuesday 6 September, 2016

Is de fietskaart op z’n retour, vroegen we je een maand geleden. Wat blijkt: de smartphone en de fietsnavigatie moeten het nog altijd afleggen tegen de kaarten en de fietsknooppunten.

Ruim 2.600 mensen brachten hun stem uit op de vraag hoe er het liefst wordt gefietst: met kaart of routebeschrijving of juist met de smartphone of fietsnavigatie. Maar liefst 60 procent fietst het liefst met een kaart of routebeschrijving, terwijl 33 procent voor de smartphone of navigatie kiest. De overige 7 procent kiest ervoor zich onderweg te laten verrassen.

Knooppunten

Uit de reacties op Facebook komt duidelijk naar voren dat het knooppuntennetwerk een geliefd hulpmiddel is. Een mooie uitvinding, zegt Lenie Geers: ‘We zetten ze thuis al op een kaartje en die hang ik dan op mijn stuur. De kaart gaat altijd wel mee, voor de zekerheid.’ Er zijn ook fietsers die knooppunten en een fietsnavigatie combineren, waarbij de navigatie dan vooral als ‘handig-achter-de-hand’-middel wordt gebruikt. Bertus Wormgoor noteert de knooppunten ook van tevoren: ‘Dat voorkomt opstopping bij de knooppuntborden.’

Bekraste bordjes

Toch kent het knooppuntennetwerk ook nadelen. Zo vertelt Ida Papjes dat er altijd een fietskaart meegaat en dat ook de smartphone nog weleens uitkomst moet bieden. De reden? ‘Hier in Brabant zijn alle knooppuntkaarten en bordjes vernield en bekrast.’ Gerda Golverdingen doet hetzelfde, en helaas om dezelfde reden: bekraste knooppuntbordjes.

'... die hoef je niet op te laden!'

Hoewel de smartphone een handig hulpmiddel kan zijn, kleven er nadelen aan, vindt Luc Wijdeveld: ‘Ik heb best een grote smartphone, maar de kaart lees ik sneller en beter – die geeft me meer gevoel over waar ik ben.’ Christine Polfliet stipt nog een nadeel aan: bij zonnig weer is het scherm niet goed leesbaar. En wat te denken van Klaas Groot: die fietst lekker met een fietskaart, want: ‘… die hoef je niet op te laden!’