Logo Fietsen123

Nieuws

Burchtenroute: fietsen langs Duitse forten

Sunday 21 October, 2007

De route is 1200 kilometer lang, van Mannheim in hartje Duitsland naar de Tsjechische hoofdstad Praag. Hij heet de Burchtenroute omdat je onderweg maar liefst 60 burchten tegenkomt. Je kunt het hele traject fietsen, maar een stukje kan ook, zoals in en om het Neckardal. Rob de Vries doet verslag in het Brabants Dagblad. We citeren zijn reportage. Slot bouwenAls je eeuwen terug in Nederland je bezit wilde beschermen en over voldoende macht en geld beschikte, liet je een slot bouwen. Met een gracht er omheen, zodat de vijand er niet in kon. In Midden-Duitsland hebben ze stevige heuvels. En als je daar een hoog ommuurde burcht bovenop bouwde, kon je have en goed ook prima verdedigen en hoefde je geen gracht te graven.

IndrukwekkendIn het kleine dorpje Neckarzimmern, pal aan de kronkelende Neckar, staat zo’n onneembare burcht, Burg Hornberg. Mooi en indrukwekkend en je kunt er nog in slapen en eten ook. Het smalle asfaltweggetje naar de burcht gaat steil omhoog, met een auto of busje is dat nog te doen, maar er zijn ook moedigen die het per se op de fiets willen presteren. Nu beschikt je uitstekende Duitse huurfiets wel over een groot aantal met een vingerklikje bedienbare versnellingen, maar de klim naar de Burg Hornberg is voor de gemiddelde fietsamateur toch een soort col hors categorie, een Tour de France-berg van de buitencategorie.

UitzichtMaar ja, de voldoening is des te groter als het je lukt om fietsend de toegangspoort van de burcht te bereiken. Het zweet koelt af op een van de terrassen, bij een biertje uit de regio of een glas wijn van de wijngaarden die tegen de burchtheuvel aanliggen. Op het uitzichtterras heb je ook nog eens - de naam zegt het al - een schitterend uitzicht over het rivierdal. Een uitzicht dat 's avonds vanuit het Panoramarestaurant, als de lichtjes in het dorp beneden je zijn aangegaan, nog eens een extra stukje betovering krijgt. De ridderburcht dateert uit de 11e eeuw. Tot ongeveer 1950 had hij lange tijd geen duidelijke functie, maar met het ook hier na de Tweede Wereldoorlog op gang komen van het toerisme, werd dat anders. In een voormalige paardenstal werd het Panoramarestaurant ingericht, van allerlei andere vertrekken werden hotelkamers gemaakt, met in totaal 45 bedden. De eigenaars, inmiddels al de 12e generatie van het geslacht Von Gemmingen, besloten rond het fort hun eigen wijn te gaan verbouwen.

RustgevendDe eerste, in Burg Hornberg eindigende etappe van een driedaagse fietstocht langs een bescheiden stukje van de Burchtenroute, is een paar uur eerder in Eberbach begonnen, een leuk klein stadje aan de Neckar, met kronkelende steegjes en uiteraard ook een burcht, de Burg Eberbach. Die is niet veel meer dan een ruïne. Waarvandaan je echter wel een heel mooi uitzicht hebt op de omgeving, inclusief de Neckar. Het fietsen gaat fantastisch: relaxt en bijna permanent over goed geasfalteerde fietspaden. De omgeving is groen en rustgevend, de lucht zuiver en helder, je longen zuigen hem met graagte op.

Berg afDe tweede fietsetappe begint de volgende dag makkelijk: de berg af bij Burg Hornberg! Maar dan is het daarna ook weer stevig doortrappen geblazen, want er staan nog meer bezienswaardigheden op het programma. Een stukje pedaleren over een deel van de Skulpturen-Radweg, een fietspad dat ‘versierd’ is met moderne beeldhouwwerken in de grasbermen. Ook buitengewoon aantrekkelijke stadjes als Osterburken, Walldürn en Buchen moeten nog bekeken worden. Dan treed je trouwens wel een beetje buiten het Burchtenroutepad, brei je een ‘lusje’ (of Schleife zoals de Duitsers het noemen) aan de oorspronkelijke route. Met de gezellige stadscentra, vol met de karakteristieke Fachwerk-huizen, zijn het uitstapjes die zeer de moeite waard zijn.

PelgrimsoordOm in die idyllische stadjes, die op enkele tientallen kilometers van de Burchtenroute liggen, te komen hoef je niet noodzakelijkerwijs alles te fietsen. Je kunt met je rijwiel bijvoorbeeld in Mosbach op de S-Bahn, een klein maar modern en gerieflijk regionaal treintje stappen en naar Sekach rijden. Dat scheelt een stukje trappen. Een plaatsje als Walldürn is echt de moeite van het bekijken waard. Het is een pelgrimsoord, dat met name met de Pelgrimstocht van het Heilige Bloed veel mensen uit heel Duitsland naar de niet zo grote maar van binnen fraaie Basiliek trekt. Het Rathaus stamt uit 1448 en is sindsdien onafgebroken als stadhuis in gebruik geweest. Osterburken heeft een nieuw en interessant Romeins Museum, dat onder andere aan de hand van opgravingen laat zien hoe het leven van alledag er zo’n kleine 2000 jaar geleden uitzag.

Stevig klimmenDe derde dag geen lusje meer, maar terug naar de originele Burchtenroute. Een bezoek aan de ook al monumentale en de omgeving dominerende Burg Guttenberg staat op het programma en dat betekent voor de liefhebbers opnieuw stevig klimmen op de fiets. De burcht, die net als Burg Hornberg al sinds eeuwen in het bezit is van de familie Von Gemmingen, is een geliefde dagattractie. Ook hele schoolklassen komen er op bezoek. Dat geeft het slot een beetje pretparkachtig karakter. Het is er beslist niet ongezellig. Het beklimmen van de hoge toren en het bezoeken van het leuke, kleine museum geven je de gelegenheid om even aan de pretparksfeer te ontsnappen. Bijzonder aan de burcht (800 jaar oud) is dat hij al die tijd nooit verwoest werd en ook altijd bewoond is gebleven. Echt een onneembare vesting dus.

SchoonEen imposant slot van deze dag levert het bezoek aan Bad Wimpfen op, waar vroeger ooit Keizer Barbarossa resideerde. Wat een mooi stadje, met z’n hellende kasseienstraatjes, z’n mooie huizen en historische gebouwen, z’n bloemen en planten. Alles is er ongelooflijk schoon. Je kunt zien dat de inwoners van Bad Wimpfen van hun stad houden. Dat geldt ook voor de toeristen. Het aantal bezoekers uit binnen- en buitenland is groot. Je kunt er zelfs een Nederlandse gids krijgen als je rondgeleid wilt worden door deze parel van het Neckardal.

KanoDe vierde en laatste dag van het Burchtenroute-programma biedt géén fietsen meer, rust voor het zitvlak dus. De Neckar zal op deze slotdag per kano bekeken worden. Niet zo’n eenpersoons kajak, maar een redelijk gerieflijk bootje waarin je rustig over de rivier peddelt. Een landschap vanaf het water bekijken heeft altijd een aparte bekoring, en dan ga je bij Gundelsheim ook nog eens met je kano een heuse sluis door. Dan leg je aan bij de van een heerlijk terras voorziene uitspanning Alte Mühle en heb je het gevoel dat je wel aan een lekker slokje en hapje toe bent. Geen probleem, bovenop de heuvel die een fraai gezicht biedt op het geelgepleisterde Slot Horneck staat een rond paviljoentje, dat dan ook Pavillion heet, en daar wacht Klaas Liebler je op, die je uitnodigt voor een Weinprobe, een proeverij van wijnen uit de omgeving. Die zijn lekker, de regionale hapjes (inclusief bloedworst) passen er ook wel bij. Liebler blijkt een begenadigd verteller te zijn. Twee uurtjes verder en je verlangt niet ècht terug naar een fietszadel.

Nadere informatie: * Duits Verkeersbureau in Amsterdam: www.duitsverkeersbureau.nl* NS Internationaal: www.nsinternationaal.nl* Burchtenroute: www.burgenstrasse.de