Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: De beste tips voor fotograferen op de fiets

Monday 29 May, 2017

Onze blogger Bert Vester fietst en schrijft niet alleen veel, hij fotografeert ook veel. Speciaal voor de lezers van Fietsen123 zet hij zijn tips en trucs voor de mooiste foto’s op een rijtje.

Er was eens een mevrouw die dacht een fotograaf een compliment te maken door te op te merken: “Wat een prachtige foto’s, u hebt vast een heel goed toestel.” Daarop antwoordde de fotograaf: “Mevrouw, als u een lekkere maaltijd voor me hebt gekookt, zeg ik toch ook niet dat u vast een heel goed fornuis hebt.”

Toch had die mevrouw niet helemaal ongelijk. Met een slechte camera komen ongeschoolde fotografen meestal niet verder dan een vaag en flets dertien-in-een-dozijn kiekje. Ik denk echter ook dat velen van ons best bereid zijn wat moeite te doen voor een plaatje waar je jaren later nog steeds met plezier naar kijkt. Ze weten alleen niet zo goed hoe dat moet en ik geef hier graag een paar tips.

Eerst het materiaal. De meest gebruikte camera tijdens fietstochten is natuurlijk de camera van je smartphone, al is het maar omdat je die toch al bij je hebt. Zowel de prijzen als de specificaties van mobieltjes lopen echter sterk uiteen.

Professionele beoordelingen

Als het gaat om de camera’s van de smartphones zitten de belangrijkste kwaliteitsverschillen hem in de lens en in het aantal megapixels. Voldoende megapixels en een goede lens zijn de basisvoorwaarden voor het maken van mooie foto's. Ben je toe aan een nieuwe smartphone en vind je het belangrijk dat er een goede camera op zit, zoek dan via Google, of Bing zoveel mogelijk professionele beoordelingen. Daarin wordt de kwaliteit van de camera vaak uitvoeriger getest dan de kwaliteit van de telefoon zelf. Kom je er niet uit, stel je vraag dan hieronder in de comments en ik help je graag verder.

Smartphone of compact camera?

De cameramogelijkheden van de smartphone worden steeds beter, maar is de kwaliteit nu ook echt te vergelijken met een goede compact camera? Eerst maar eens iets over de pixels – de puntjes waaruit het beeld wordt opgebouwd. Het is heel simpel: hoe meer puntjes, hoe beter de kleurweergave en de scherpte van het beeld. Voor mooie foto’s heb je minimaal 13 megapixel (MP) nodig. Blijft de camera op je telefoon ruim onder de 13 megapixels (MP), dan is het kopen van een handzame compact camera een goed idee. Dat is over het algemeen een goedkopere oplossing dan de aanschaf van een nieuw mobieltje. Je kunt natuurlijk helemaal los gaan, maar voor tussen de 100 en 200 euro heb je bij de grote webwinkels als BOL en CoolBlue al veel keus, ook voor camera's van de bekende topmerken.

Naast een prettige hoeveelheid megapixels bieden de compact camera's in de regel ook een betere lenskwaliteit (logisch, want grotere lenzen), zoommogelijkheden, beeldstabilisatie en meer bedieningsgemak.

Het gemak van de smartphone

Als je fotografeert met je smartphone, hoef je eigenlijk alleen maar na te denken over het licht, het onderwerp, de voor- en de achtergrond en de focus van de kijker. Al het andere gebeurt automatisch en kun je niet of nauwelijks beïnvloeden.

Het onderwerp van je foto

Het gekozen onderwerp van je foto lijkt enorm voor de hand te liggen en meestal is dat ook zo. Toch kan het zijn dat er op je foto zoveel te zien is, dat niet onmiddellijk duidelijk is waar het om gaat. Kies datgene wat voor jou het meest aantrekkelijk of interessant is. Probeer met bijvoorbeeld de zoomfunctie het dan zo in beeld te krijgen dat het voor iedere toeschouwer duidelijk is waar je foto over gaat.

Over licht gesproken

Omdat je camera een foto belicht op basis van de gemiddelde hoeveelheid licht, is je foto bij hard tegenlicht altijd onderbelicht en zijn details niet meer te zien. Als dat je bedoeling is, prima, maar de meeste mensen beschouwen zo’n foto als mislukt.

Bij tegenlicht heb je drie mogelijkheden:

  1. Je maakt de foto niet (of wacht tot de omstandigheden beter zijn)
  2. Je verandert de invalshoek van het licht
  3. Je gebruikt de flitser om de schaduw uit te lichten – iets wat alleen lukt je dicht genoeg bij het onderwerp bent

De beste optie is je eigen standpunt te veranderen ten opzichte van je onderwerp zodat de invalshoek van het licht verandert. Als dat niet kan, wees dan eigenwijs of overweeg optie 1.

Maak het beeld dynamisch

Een beeld werkt dynamischer als je het onderwerp niet in het midden plaatst, maar op ongeveer 1/3 vanaf de rand, horizontaal, verticaal of beide. Dat kun je bereiken door je camera een beetje naar links of naar rechts te draaien of door je camera lager te houden (hurken of knielen). Denk eraan de meeste ruimte te laten aan de kant waar je onderwerp heen kijkt of naartoe beweegt.

Voorgrond en achtergrond

De voorgrond en de achtergrond van een foto geven je onderwerp context en diepte. Ze kunnen een beeld interessanter maken. Als je bijvoorbeeld een oude schuur van heel dichtbij fotografeert, heb je een gewoon doorsnee plaatje van een oude schuur. Maar als je genoeg ruimte laat voor het prachtige heideveld waar die schuur in staat, krijg je een buitengewoon sfeerbeeld waar iedereen z’n eigen gevoel bij krijgt.

Neem de kijker aan de hand

De aandacht van de kijker kun je sturen door gebruik te maken van zichtlijnen die in je beeld voorkomen. Als je bijvoorbeeld de weidsheid van een landschap wilt onderstrepen, helpt het om een sloot, bomenrij, zandpad of een afrastering onder een niet te scherpe hoek door het beeld te laten lopen. Daarmee leid je de kijker als het ware door het landschap en maak je hem bewust van de diepte waarin hij kijkt.

Vind inspiratie

Tot zover mijn basistips voor geslaagde foto’s. Ik heb geprobeerd het maken van leuke en interessante foto’s van z’n mysterie te ontdoen. Het is hoofdzakelijk een combinatie van een beetje kennis, creativiteit en een hoop gezond verstand. Kijk ook eens op YouTube voor inspiratie.

En verder? Probeer het gewoon uit en wees niet bang om met licht, diepte en compositie te spelen. Het levert soms de mooiste verrassingen op!

Noot van de redactie: jazeker, de prachtige foto's bij dit artikel zijn dus ook van Bert!

Over Bert Vester

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.