Elektrische Fietsen

9 redenen om op een e-bike te rijden

dinsdag 31 mei, 2016

Tegenwoordig is één op de drie verkochte fietsen een e-bike. En dat vinden wij niet zo gek met de voordelen die zo'n fiets met zich meebrengt. We zetten negen redenen op een rijtje om op een e-bike te fietsen.

1. Het is goed voor het milieu

In plaats van in de auto te stappen, pakt u uw e-bike. Het Federaal Milieuagentschap in Duitsland geeft aan dat de CO2-uitstoot van een auto 40 keer hoger is die dan van een e-bike.

2. Een extra steuntje met tegenwind of heuvelop

Een aantal jaren geleden was het geen pretje om te fietsen met fikse tegenwind of een steile heuvel te beklimmen. Met een elektrische fiets heeft u dat steuntje in de rug dat het net even wat makkelijker maakt.

3. Het houdt u fit

Uit verschillende studies blijkt dat e-bikers twee tot drie keer vaker de fiets pakken dan eigenaren van een fiets zonder trapondersteuning. De e-bike houdt u dus fit. Ook kunt u zelf de hoeveelheid trapondersteuning bepalen die u wilt inzetten tijdens het fietsen; u geeft zelf aan hoe licht (of zwaar) u wilt fietsen.

4. Met de fiets naar uw werk

Met een 'gewone' fiets is een ritje naar uw werk misschien net iets te ver. Met een elektrische fiets kunt u langere afstanden overbruggen en kunt u de auto makkelijker thuis laten staan.

5. Extra stuwkracht voor uw spieren

De e-bike voorkomt overmatige belasting op uw knieën en dijbeenspieren. Dit betekent ook minder belasting van de pezen en gewrichten. Om gezond of fit te zijn of te blijven, is een e-bike een stap in de goede richting.

6. Compensatie van verschillende prestaties

Als u met uw man, vrouw, vrienden of vriendinnen gaat fietsen, komt het weleens voor dat de een wat langzamer wil rijden en de andere wat sneller. Met een e-bike kunt u de trapondersteuning zo instellen dat het voor u prettig is. Zo heeft u geen discussie meer over de snelheid van uw fietstocht.

7. Vervanging van de auto

Een e-bike is relatief duur in de aanschaf, maar in veel gevallen kan uw autogebruik verminderen of kan de fiets de auto zelfs vervangen. Een elektrische fiets bespaart u een hoop in aanschafkosten en onderhoud ten opzichte van de auto. Zo heeft u weinig brandstofkosten, minder verzekeringskosten, geen belastingkosten en geen parkeerkosten.

8. Mobiliteit

De elektrische fiets kunt u ook in de trein (of achterop de auto) meenemen, mocht u een tochtje verder van huis willen maken. Dan heeft u toch het gemak van de elektrische fiets verder van huis.

9. Veel keus

Er is veel keus met verschillende modellen. E-bikes voor in de stad, voor op het plattenland, voor uitstapjes of voor ambiteuze klimmers. Voor iedereen is er dus een e-bike die bij hem of haar past. Weet u niet welke e-bike het beste bij u past? Gebruik dan onze checklist.


comments powered by Disqus

Gerelateerde artikelen

Nieuws

Drie bijzondere fietsroutes in de herfst

Lekker fietsen in de herfst, dat kan met een van deze drie bijzondere fietsroutes door enkele van de mooiste gebieden van Nederland. Ga fietsen in de bossen van Kroondomein Het Loo, met pra…

Nieuws

Fietsvakantie? Controleer uw reisverzekering

Fietsvakanties worden steeds populairder. Door het mooie voorjaar besluiten meer mensen te gaan kamperen of op fietsvakantie te gaan, check voor vertrek wel eerst uw reisverzekering. Fiets…

Nieuws

5 populaire (fiets)steden in Nederland

Heeft u zin om binnen Nederland een weekendje weg te gaan? Bezoek dan eens een van deze vijf populaire steden. Huur er een fiets of maak gebruik van een OV-fiets en ontspan terwijl u in all…

Nieuws

Politie gaat controleren op snelheid elektrische fietsen

De politie in België gaat de populaire elektrische fiets op snelheid controleren. Dat heeft minister Jan Jambon geantwoord op een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Veli Yü…

Nieuws

Ook blauwe parkeerschijf voor fietsen?

De afgelopen 20 jaar is het fietsgebruik in Amsterdam sterk gegroeid. In de stad worden bijna 50 procent van de verplaatsingen met de fiets gedaan. Ongeveer 15 procent van de fietsen op str…