Logo Fietsen123

Nieuws

68.000 deelnemers en Waalse nagels op 29e Gordel

Monday 7 September, 2009

De Vlaamse rand rond Brussel stond gisteren helemaal in het teken van de 29e editie van de Gordel. Mede dankzij het goede weer kwamen iets meer dan 68.000 sportievelingen opdagen, 10.000 meer dan vorig jaar. Zo'n tweehonderd Franstalige Belgen hielden een alternatieve fietstocht in Brussel. Fietstocht populairstOm 7 uur 's morgens ging de Gordel officieel van start. De deelnemers konden kiezen tussen 25 wandel- en fietsparcoursen, samen goed voor 800 km. Trefpunten waren er in Sint-Genesius-Rode, Dilbeek, Overijse en Zaventem. De 100 kilometer-lange fietstocht rond Brussel bleek opnieuw het populairst. Er waren dit jaar ongeveer 10.000 deelnemers meer dan bij de vorige editie, die te lijden had onder het slechte weer.

NagelsDe Gordel is een initiatief van Vlamingen uit de faciliteitengemeenten die het Vlaams karakter van de regio willen beklemtonen. Dat lokte in het verleden de nodige pesterijen uit van Franstaligen. Zijn strooiden bijvoorbeeld nagels op het parcours en namen richtingaanwijzers weg. Ook dit jaar werden er weer spijkers gestrooid en werden er andere problemen gesignaleerd zoals bewegwijzering die werd weggehaald of overplakt met stickers met daarop de Belgische vlag.

Voorwiel vastketenenZoals gebruikelijk namen ook heel wat (Vlaamsgezinde) politici deel, zoals de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) en het Vlaamse parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V). Zij deden in Zaventem nogmaals de oproep om het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde zo snel mogelijk te splitsen. Van Rompuy droeg tijdens deze editie een opvallend t-shirt met opschrift "Ik hou van alle zes". Daarmee wilde de CD&V'er uidrukken dat er geen sprake kan zijn van Vlaamse toegevingen.

Waalse radikalenBij de Vlaamse tocht hadden enkele politici last van Vlaamse radicalen. Voorzitster Marianne Thyssen van regeringspartij CD&V kwam stil te staan nadat actievoerders haar voorwiel vastketenden, uit protest tegen de trage splitsing van de kieskring Brussel in een Vlaams en Waals gebied. De politie kon dit jaar geen Waalse verstoorders oppakken.

Link* Actuele Fietsagenda