Logo Fietsen123

Nieuws

Elektrische fiets staat voor Amerikaanse doorbraak

Wednesday 12 August, 2009

Steeds meer Amerikanen grijpen naar de fiets. Dat zegt het investeringsbedrijf Mercanti Group. Het voorbije jaar nam het fietsgebruik volgens Mercanti in de Verenigde Staten met 11 procent toe tegenover het jaar voordien. Ruim 40 miljoen Amerikanen zouden vorig jaar minstens zes keer met de fiets hebben gereden en dat aantal zal volgens Mercanti nog gevoelig blijven stijgen. Aldus meldt de website Express.be in een uitgebreid artikel. We citeren. Hoge benzineprijzenDe hoge benzineprijzen van vorig jaar hebben volgens Mercanti een grote impact gehad op de Amerikaanse consumenten. Hoewel de prijzen inmiddels opnieuw zijn gedaald, zijn de consumenten volgens het rapport definitief gewend geraakt aan het idee dat ze op hun brandstofverbruik moeten besparen. Voor de toekomst verwacht Mercanti echter vooral een groei op het vlak van elektrische fietsen.

Fiets als transportmiddelDe Amerikaanse overheden, zowel op federaal als lokaal vlak, starten steeds meer fietsvriendelijke projecten op als strategie om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en bouwen daarmee een fietsinfrastructuur uit die steeds meer consumenten aantrekt. "Zelfs consumenten die de fiets in het verleden nooit als een transportoptie hebben beschouwd, worden daardoor aangetrokken," aldus het magazine Marketing Daily. "Door die infrastructuur wordt het fietsen volgens Mercanti gevoelig veiliger en wordt het door steeds meer consumenten bestempeld als een handige manier om zich te verplaatsen. Ongeveer 10 procent van de Amerikaanse fietsers zegt het transportmiddel vooral te gebruiken om zich te verplaatsen."

Van 0,4 naar 2%Het Amerikaanse forenzentransport bestaat volgens Mercanti nu voor ongeveer 2 procent uit fietsers. Vier jaar geleden was dat nog 0,4 procent. Tijdens die periode zijn de budgetten van de Amerikaanse federale overheid voor fietsers en voetgangers meer dan verdubbeld tot 4,5 miljard dollar, onder meer door de inrichting van fietsparkings, omkleedruimtes en zelfs beveiligde opbergruimtes. De Amerikaanse fietsindustrie heeft op dit ogenblik een waarde van ongeveer 6 miljard dollar. Vier jaar geleden lag de totale omzet van de Amerikaanse fietsindustrie nog wel op 6,1 miljard dollar, maar dat was vooral te danken aan de grote populariteit van de mountainbikes.

Groei van roadbikes, hybrides en elektrische fietsenDe omzet van de sector wordt nog altijd grotendeels gedragen door de verkoop van mountainbikes, maar er is volgens Mercanti een duidelijke groei waar te nemen in andere sectoren, zoals roadbikes en hybrides, die een compleet ander klantenpubliek bedienen. De grootste groei wordt echter verwacht van de elektrische fiets. De voorbije jaren werden jaarlijks ongeveer 120.000 exemplaren per jaar verkocht, maar voor dit jaar wordt een omzet van meer dan 170.000 exemplaren verwacht. Mercanti verwijst daarbij naar Europa, waar de elektrische fiets al een veel grotere populariteit geniet. Die groeiende populariteit zal volgens Mercanti wellicht ook naar de Verenigde Staten overwaaien.

Link* Fietsmerken