Logo Fietsen123

Nieuws

Kennis verkeersregels alarmerend slecht

Monday 3 November, 2008

Midden oktober lanceerde de Fietsersbond Vlaanderen de educatieve website 'Trap het af'. Bij de lancering werd samen met de VAB een Fietstest ontwikkeld. Ongeveer 6.000 respondenten vulden inmiddels de online test in. Daaruit blijkt dat de kennis van de verkeersregels slecht is bij jongeren. Maar ook volwassenen scoren onvoldoende. Tijd dus, aldus de Fietsersbond, voor meer educatie voor jongeren (vnl. secundair onderwijs) én voor volwassenen. JongerenDe internettest kent 25 meerkeuzevragen. Een analyse van de eerste 6.000 afgelegde testen leidt tot volgende vaststellingen. Jongeren van 11 tot 17 jaar scoren zeer slecht met slechts 16,5 op 25. Volgens de normen van het theoretisch rijexamen is men pas geslaagd met een minimum score van 21/25. Deze vaststelling noemt de Fietsersbond 'alarmerend temeer omdat deze jonge verkeersdeelnemers zeer kwetsbaar zijn door leeftijdsgebonden factoren (attitude) en een gebrek aan verkeerservaring'.

VolwassenenVolwassenen scoren beter, maar ook nog onvoldoende met 20 op 25. Opvallend is de gebrekkige kennis over enkele specifieke punten. De Fietsersbond: 'Een opfrissing is ook voor hen aan te raden omdat een betere kennis van de verkeersregels tot minder misverstanden en meer wederzijds respect kan leiden'.

Verkeerseducatie secundair onderwijsVAB en de Fietsersbond concluderen op basis van de resultaten van de Fietstest onder andere, dat 'iedere verkeersdeelnemer voordeel heeft bij het opfrissen van zijn verkeerskennis door de Fietstest op internet af te leggen'. Verder 'moet verkeerseducatie op school uitgebreid worden tot de zes leerjaren van het secundair onderwijs'. De VAB en de Fietsersbond roepen daarom de ministers Van Brempt en Vandenbroucke op om daar werk van te maken.

Link* De Fietstest kan afgelegd worden op: www.vab.be/fietstest en www.traphetaf.be