Logo Fietsen123

Nieuws

Grootste fietsendief gepakt; Nijmegen start opkopersregister

Tuesday 26 August, 2008

Fietsendiefstal blijft nog even het nieuws beheersen. Zo heeft de Canadese politie recent wellicht de grootste  fietsendief ter wereld  opgepakt. In Nijmegen wordt vandaag een opkopersregister geïntroduceerd om fietsendiefstal te bestrijden. Grootste fietsendiefDe grootste fietsendief ter wereld zou Igor Kenk (49) heten en afkomstig zijn uit de Canadese stad Toronto. Hij zou 2. 865 fietsen hebben gestolen. De politie in Toronto merkte al vanaf juni dat het aantal fietsendiefstallen in de stad scherp was gestegen. Daarna werden lokfietsen geplaatst, die in de gaten werden gehouden door agenten in burger. Zo werd Kenk gepakt. Zijn winkel met de mooie naam 'Bicycle Clinic' stond zo stampvol gestolen fietsen dat de brandweer via het raam fietsen uit de bovenverdieping moest halen. Ook had Kenk nog 200 fietsen thuis staan en daarnaast garages gehuurd voor zijn gestolen rijwielen.

OpkopersregisterDe gemeente Nijmegen wil dat winkeliers die tweedehandsfietsen in- en verkopen voortaan meer aandacht besteden aan het bijhouden van een opkopersregister. De politie Gelderland-Zuid controleert de registers door ze te koppelen aan aangiftes van gestolen fietsen. Op die manier wil de gemeente in samenwerking met de politie en winkeliers het aantal fietsdiefstallen verder terugdringen.

Zonder heler geen stelerUitgangspunt van de campagne is het devies ‘Zonder heler, geen steler’. Als een dief een gestolen fiets niet of veel moeilijker kan verkopen aan een fietshandelaar kan dat er toe leiden dat het niet loont om een fiets te stelen. Daarom krijgen alle fietswinkels binnenkort via Bureau Toezicht van de gemeente Nijmegen een gedragscode en een opkopersregister. In de gedragscode staan algemene afspraken over zaken waar winkeliers op moeten letten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet inkopen van fietsen zonder slot en sleutel, het niet repareren van fietsen zonder slot en de registratie van framenummer, persoonsgegevens en sleutelnummers bij het inkopen van fietsen. Ook krijgt iedere winkel een raamposter waarmee de winkelier kan aangeven dat hij alleen eerlijke fietsen verkoopt.

Dertig bedrijven in tweedehandsfietsenIn Nijmegen zijn zo’n dertig bedrijven bekend die tweedehandsfietsen opkopen. De aanpak van de handel in gestolen fietsen is een prioriteit van de gemeente Nijmegen. In 2007 nam het aantal aangiftes van fietsdiefstal weliswaar sterk af, maar de gemeente blijft samen met onder meer de politie Gelderland-Zuid en de fietswinkeliers investeren in een verdere daling in de komende jaren.

Eerste opkopersregisterVandaag overhandigt burgemeester Thom de Graaf het eerste opkopersregister aan de heer Maarten Akkers, directeur van Jan Kooij Tweewielers. Hij doet dat om 14.30 uur op Plein 1944 bij een grote container met foto’s van gestolen fietsen die daar op die dag staat in het kader van de anti-fietsendiefstalcampagne van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Link* Fietsdiefstal en fietssloten