Logo Fietsen123

Nieuws

Mooie fietsroute: Zuiderzeeroute Nijkerk - Putten, 50 km

Thursday 25 July, 2013

Deze route laat u zien hoe het verleden doorleeft in het heden. U kunt uw route starten bij onderstaande bezoekerscentra. U fietst met deze route via de Zuiderzeedijk richting Putten en langs verschillende cultuurhistorische plaatsen. Ook is het mogelijk de route te starten bij een van de genoemde knooppunten. De route is in twee richtingen te fietsen.

Bij Bezoekerscentrum Arkemheen ligt het Stoomgemaal Hertog Reijnout. Dit stoomgemaal is 100 jaar lang in  gebruik geweest, van 1883 tot 1983. In 1985 is het volledig gerestaureerd. Vanuit dit bezoekerscentrum start u uw route door langs de Zuiderzee naar knooppunt 52 richting Putten te fi etsen. Ook zijn er nog enkele  prehistorische grafheuvels te bezichtigen.

Op weg naar Strand Nulde fietst u langs het Putter Stoomgemaal, dit stoomgemaal heeft jarenlang samen met stoomgemaal Hertog Reijnhout het water in de polder Arkemheen op peil gehouden.

Net voor knooppunt 35 vindt u Museumboerderij Mariahoeve, een typisch voorbeeld van de boerderijtjes die honderd jaar geleden bij tientallen werden gebouwd.

-Advertorial-
600 jaar Nijkerk
De Veluwse toeristenplaats Nijkerk viert feest met drakenbootraces, zomeractiviteiten en traditionele sleepbootdagen.
Lees meer

Vlakbij knooppunt 79 ligt Bezoekerscentrum Ermelosche Heide. Vanuit deze schaapskooi kunt u een bezoek brengen aan een Romeins Marskamp. Een wal die rond 170/180 na Christus als bescherming diende van een
Romeins marskamp van 4000 soldaten. De contouren van het kamp zijn nog zichtbaar. Vervolgens fietst u door het Speulder-, en Sprielderbos, één van de oudste bossen van Nederland.

Landgoed Schovenhorst. Neem hier een kijkje in de bomentuin en het museum ‘De Tien Malen’.

De stad Nijkerk ontstond uit een leefgemeenschap die ‘de nieuwe kerk’ bouwde. Deze leefgemeenschap kreeg in 1413 stadsrechten. Er werden huizen gebouwd en wegen aangelegd. Er kwam een beschermende dijk tussen de Zuiderzee en de polder Arkemheen. De Arkervaart verbond het stadje met de Zuiderzee.

Startpunt met informatie over Veluws Verleden:
Bezoekerscentrum Arkemheen, Zeedijk 6, Nijkerk.

Alternatieve startpunten:
Bezoekerscentrum Schovenhorst, Garderenseweg 93, Putten.
Bezoekerscentrum Ermelosche Heide, Postweg 50, Ermelo (bij knooppunt 79).

De route:

51 - 52 - 38 - 37 - 36 - 35 - 30 - 80 - 79 - 81 - 56 - 20 - 19 - 6 - 4 - 3 - 2 - 1 - 54 - 53 - 51



Download de routebeschrijving hier op A4-formaat (2 pagina's)