Logo Fietsen123

Nieuws

E-bikes onverminderd populair in Nederland

Monday 30 January, 2012

De verkoop van e-bikes is vorig jaar opnieuw toegenomen. De fiets met trapondersteuning blijft onverminderd populair in Nederland, tegen de trend van een licht dalende fietsverkoop in. Dat blijkt uit zondag gepubliceerde cijfers van de Vereniging RAI.

In 2011 zijn er in totaal 1,71 miljoen fietsen verkocht. Dat is 3,6 procent minder dan in het jaar daarvoor. De omzetdaling bleef beperkt tot 1,3 procent omdat de kopers bereid waren meer geld uit te geven.

De gemiddelde besteding kwam dan ook 4,4 procent hoger uit op 960 euro. De stijgende verkoop van e-bikes speelde daarbij een belangrijke rol. In 2011 werden 7 procent meer van deze fietsen verkocht met een gemiddelde prijs van 1918 euro.

Trapondersteuning
Inmiddels heeft 15 procent van alle fietsen die worden verkocht, trapondersteuning. Vakhandelaren halen met de e-bikes zo'n 40 procent van hun omzet binnen. Maar in aantallen is de stadsfiets, met 55 procent, nog steeds de meest verkochte fiets.

De vakhandel nam in 2011 69 procent van de verkoop van nieuwe fietsen voor zijn rekening. Dat is een daling van 2 procent. Dit percentage is door de jaren heen redelijk stabiel.

Lees ook:
* E-biketest 2011
* Elektrische fietsen populairder onder jongere kopers
* Checklist voor de aanschaf van een elektrische fiets