Logo Fietsen123

Nieuws

Top 5 aspergefietsroutes

Thursday 12 April, 2012

Als u een liefhebber bent van asperges, vindt u het misschien leuk om één van onderstaande fietsroutes te rijden. Al fietsend kunt u een maaltje asperges kopen of wanneer u zich wilt laten verwennen, genieten van een lekkere aspergemaaltijd in één van de restaurants die u tegenkomt.

Witte Goudroute
De Witte Goudroute draait om het witte goud uit Limburg; De asperge. Deze fietstocht brengt u onder andere door het plaatsje Arcen, waar u heuse Aspergelikeur kunt proeven! Ook Melderslo en het Rozendorp Lottum worden tijdens deze tocht aangedaan. Als u de lange route neemt, maakt u wat extra kilometers via de Schandelose Heide richting Velden.
Klik hier voor de Witte Goudroute.

Aspergefietstocht
Fiets langs de aspergevelden, de boerderijen en de horecagelegenheden om de koningin onder de groente, de asperge, beter te leren kennen. Grubbenvorst is het aspergedorp van de regio en heeft alles te bieden op het gebied van de groente. Fiets, kijk en vooral; proef!
Klik hier voor de Aspergefietstocht.

Aspergeroute Peel en Maas
U wordt meegenomen naar de wereld van de asperges en fietst door mooie natuurgebieden. Stap op tijd af voor een heerlijk aspergemenu bij een van de restaurants die u onderweg tegenkomt.
Klik hier voor de Aspergeroute Peel en Maas.

Aspergeroute
De eetbare asperge was reeds een gewaardeerde vrucht bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. In onze streken werd deze wortelstokspruit reeds geteeld in de Middeleeuwen. In Klein-Brabant (het zuidwestelijk deel van de provincie Antwerpen) deed zij omstreeks 1885 haar intrede en dit in navolging van de Brabantse Kempen. Asperges worden in grondbermen geteeld om te voorkomen dat de vlezige witte spruiten of loten groen worden. Deze loten worden geoogst juist voor ze het grondoppervlak doorbreken. Men merkt het omhoog komen ervan aan kleine barstjes in de aarde. Al is de aspergeteelt hier op zijn retour toch kun je in elk restaurant nog genieten van deze heerlijke groente.

Deze bewegwijzerde fietslus door het volledig vlakke rivierenland leidt langs de drie gemeenten die Klein-Brabant uitmaken: Bornem, Puurs en Sint-Amands. Met hun deelgemeenten en gehuchten: Hingene, Wintam, Eikevliet, Ruisbroek, Sauvegarde, Kalfort, Liezele, Lippelo, Oppuurs, en Weert.
We vertrekken in Weert aan de Scheldestraat, bij het infokantoor: De Zilverreiger.
Klik hier voor de Aspergeroute.

Cultuurhistorische route Horst aan de Maas
De cultuurhistorische fietsroute vertelt over de oorsprong van de gemeente Horst aan de Maas. Een oorsprong die verbonden  is met kastelen in de gemeente. U passeert op deze route een aantal kastelen, ruïnes en belangrijke huizen. Horst aan de Maas is een agrarische gemeente. Er worden blauwe bessen, aardbeien, champignons en asperges geteeld. Tijdens uw fietstocht  zult u diverse culturen ontmoeten.
Klik hier voor de Cultuurhistorische route Horst aan de Maas.

Lees ook:
* Alle fiets- en themaroutes in Nederland en België