Logo Fietsen123

Nieuws

Mag fietsverlichting knipperen?

Tuesday 22 November, 2011

Tegenwoordig maakt iedereen gebruik van Led-fietsverlichting. Maar wat zijn de voorwaarden waaraan fietsverlichting moet voldoen? Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens geeft hier antwoord op.

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV)
Fietsverlichting mag niet knipperen. Daarnaast moeten de lampen aan allerlei andere voorwaarden voldoen. Er staat ook vast welke kleuren de fietsverlichting moet hebben. De voorlamp moet de kleur geel/wit hebben, de achterlamp rood. Losse lampjes mogen bevestigd worden op het bovenlichaam, kleding of tas. Het licht mag niet bedekt zijn. Als u niet voldoet aan deze eisen is de boete 40 euro. Dus ook als u een knippperend lampje hebt.

Waarom kunnen fietslampjes dan knipperen?
Daar zijn verschillende verklaringen voor. Veel mensen vinden het er leuk uitzien als je fietsverlichting knippert. Commercieel gezien is het dus aantrekkelijk. Daarnaast is het ook een kleine moeite om zo'n functie toe te voegen. Veel mensen denken ook dat je met een knipperend lampje beter opvalt.

Onderzoek TNO
Onderzoeksinstituut TNO heeft in 2008 onderzoek gedaan naar de opvallendheid van verschillende soorten fietsverlichting in verschillende verkeersscenario's, lichtomstandigheden en manieren van bevestiging. Dit onderzoek leverde een aantal opvallende conclusies op.

Zo valt een knipperende voorlamp beter op, een knipperend achterlicht juist niet. Een ander resultaat uit het onderzoek is dat de opvallendheid afneemt hoe meer knipperende lampjes er in de omgeving zijn. De conclusie is dan ook dat continu brandend licht de voorkeur heeft.

Lees het gehele artikel: