Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsfrustraties en fietsen om te ontstressen

Wednesday 2 November, 2011

Bijna elke Nederlander heeft een fiets. Maar hoe fietsen we nu in Nederland? Wat vinden we belangrijk? Waar ergeren we ons aan? En waar liggen de verschillen per provincie?

Het onderzoek 'De Fietsende Hollander', dat werd uitgevoerd door fietsfabrikant Gazelle, geeft op een heleboel van deze vragen antwoord. De komende weken publiceert Fietsen.123 artikelen over de opmerkelijke resultaten. Deze week behandelen we het fietsgedrag van de Nederlander.

Fietsen om te ontstressen
Heb je een drukke dag achter de rug? Dan is fietsen het ideale middel om even tot rust te komen. 66% van de Nederlanders gebruikt het fietsen om z'n hoofd leeg te maken. Toch gebruikt 60% de tijd op de fiets om eens diep na te denken. 44% vindt het fijn om lekker te dagdromen.

Fietsfrustraties
Nederlanders staan erom bekend dat ze graag klagen en met het fietsen is dit niet anders. Het meest frustrerende voor Nederlandse fietsers zijn versnellingen die het niet goed doen (17%). Op een goede tweede plaats staan lekke banden (16%). Tot slot ergert 11% zich aan fysieke ongemakken, zoals zere handen, rug of billen.

Naast frustraties aan de eigen fiets zijn ook de frustraties in de omgeveving waarin de Nederlander fietst onderzocht. 58% van de fietsers ergert zich aan auto's die geen voorrang verlenen. Auto's die afsnijden wekken de woede op van 54% van de fietsers. Het weer - en dan voornamelijk tegenwind - irriteert de helft van de fietsers.

Volgende week zoomen we in op de 5 onveiligste plekken voor je fiets.