Logo Fietsen123

Nieuws

In België wordt rechtdoor door rood fietsen toegestaan

Monday 8 August, 2011

Het merendeel van de fietsers trekt zich niets aan van verkeerslichten. De wet is er in Nederland zelfs al op aangepast. Op verschillende kruisingen is het fietsers toegestaan om door rood te rijden wanneer ze rechtsaf slaan. In België gaat men nu een stapje verder door op bepaalde punten ook rechtdoor te mogen rijden.

De maatregel wordt alleen onder bepaalde voorwaarden toegepast. Het voorstel beschrijft dat een fietser op een T-aansluiting zijn weg mag vervolgen voor zover hij rechtdoor rijdt en geen verkeersstroom doorkruist.

Naast de ook in Nederland ingevoerde "rechtsaf-door-rood"-regel voor fietsers gaat België ook de regel "rechtdoor-door-rood" invoeren. De Belgische plenaire Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd waardoor fietsers in bepaalde omstandigheden rechtdoor mogen rijden ondanks een rood of oranjegeel verkeerslicht. De wettekst voorziet daarnaast in de invoering van twee nieuwe verkeersborden die expliciet aangeven dat een fietser bij dat specifieke verkeerslicht naar rechts mogen afslaan of rechtdoor mogen rijden.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIV) spreekt van een onverantwoorde maatregel. Bestuurders die door groen rijden rekenen niet op plotseling opduikende fietsers.

Wat vindt u? Is door rood rijden altijd echt zo gevaarlijk als men denkt? Moet het af en toe op overzichtelijke splitsingen of kruisingen gewoon kunnen? Laat het ons hieronder weten.

Lees ook:
* Sneller groen voor fietsers in Eindhoven
* Bekeuringen voor fietsers
* Fietsers beschermd tegen automobilisten