Logo Fietsen123

Nieuws

Fietscoach bij CS Amsterdam

Tuesday 24 May, 2011

De fietscoach bij het Centraal Station van Amsterdam moet einde maken aan de fietsenchaos. De fietscoach wijst de fietsers op hun gedrag en zorgt dat ze een lege parkeerplek krijgen. Dat moeten de taken zijn op het Centraal Station Amsterdam zoals GroenLinks het voor ogen heeft. Bij succes wordt dit concept doorgevoerd worden naar bioscopen, uitgaanspleinen en supermarkten.

Dit moet een einde maken aan de dagelijkse fietschaos op en rond het stationsplein. De huidige situatie zorgt voor ergernis bij fietsers, voetgangers en gevaarlijke verkeerssituaties. “Mensen kunnen hun fiets vaak nauwelijks parkeren en ontdekken vervolgens bij terugkomst dat hun fiets weg is, zegt GroenLinks-gemeenteraadslid Fjodor Molenaar. Een fietscoach vertelt de mensen waar wel en niet geparkeerd mag worden en wijst de fietser waar nog een vrije plek is.” Volgens Molenaar moet dit kunnen slagen met 15 tot 25 medewerkers met name in de ochtendspits.

Er worden mensen ingezet die re-integreren bij onder meer fietsenstallingen of als verkeersregelaar bij bouwwerkzaamheden. Hiervoor is er een periode van twee jaar geld vrijgemaakt. “Daar past de fietscoach goed tussen. Op het centraal station kan de NS, ProRail en het stadsdeel Centrum, als verantwoordelijke voor de openbare ruimte hier, erbij betrokken worden.” Als het succesvol is, denkt Molenaar dat ook drukbezochte theaters en bioscopen interesse gaan tonen voor het concept.

Lees ook: