Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsbranche had het moeilijk in 2010

Monday 24 January, 2011

Het zat de fietsenbranche in Nederland het afgelopen jaar niet mee. Er werden opnieuw minder fietsen verkocht, en voor het eerst is ook de omzet gedaald. In 2010 werden 7 procent minder fietsen verkocht, de omzet voor de hele branche daalde met 3 procent.

Dat maakte de RAI Vereniging maandag bekend op vakbeurs FietsVAK.

Het aantal verkochte fietsen kwam het afgelopen jaar uit op 1.186.000 stuks, bijna 100.000 minder dan een jaar eerder. De omzet daalde van bijna 930 miljoen euro in 2009 tot iets minder dan 898 miljoen euro vorig jaar.

Behalve de economische crisis heeft ook het weer de fietsenverkopers in de weg gezeten. 'De te lange winter en de te warme en te natte zomer en herfst hebben bijgedragen aan de teruggelopen fietsverkopen,' zegt de RAI.

E-bikes

Van vrijwel alle soorten fietsen werden er minder aangeschaft, alleen de verkoop van elektrische fietsen nam verder toe. En dat is goed nieuws voor de vakhandel, die 85 procent van die markt in handen heeft.

In 2010 werden bijna 8 procent meer fietsen met elektronische trapondersteuning verkocht, in totaal ongeveer 165.000.

Verkoopprijs

Volgens de RAI zijn kopers inmiddels gewend geraakt aan een verkoopprijs vanaf 1500 euro voor een goede e-bike. Het gemiddelde bedrag dat klanten aan een fiets uitgaven in de vakhandel is dan ook met 6 procent opgelopen tot 916 euro.

De vakhandel profiteerde ook van het feit dat mensen de aankoop van een rijwiel uitstelden en meer dure reparaties lieten uitvoeren.

Internet

De echte fietsenwinkels leverden vorig jaar 1 procentpunt marktaandeel in tot 73 procent ten opzichte van de andere verkoopkanalen. Internet won marktaandeel en was goed voor een tiende van de verkopen.

De afgelopen jaren liep het percentage verkochte tweedehandsfietsen in het totaal gestaag op, tot 38 procent in 2010.

De gewone stads- of toerfiets is nog steeds het populairst, elektrische fietsen staan inmiddels samen met kinder- of jeugdfietsen op een tweede plaats van nieuw verkochte fietsen.

Lees ook