Logo Fietsen123

Nieuws

Veilig fietsen in drukke steden zoals Amsterdam!

Thursday 25 November, 2010

Dit artikel gaat over hoe u veilig(er) kunt fietsen in drukke steden als Amsterdam en Utrecht. Wij hebben een aantal handige tips, zoals altijd uw hand uitsteken als u afslaat en buiten de dode hoek van vrachtwagens blijven.

De kwetsbare fietser
Eerst wat feiten over fietsers in het verkeer. Het aantal doden in het verkeer daalt al jaren, alleen het aantal verongelukte fietsers blijft gelijk. Uit onderzoek blijkt dat fietsers in het verkeer veel grotere risico's lopen dan automobilisten en voetgangers. De Stichting Consument en Veiligheid schat bovendien dat bij tweederde van de 70.000 fietsers die jaarlijks door een ongeluk in het ziekenhuis belanden, geen ander motorvoertuig in het spel was. In de meeste gevallen is dan het wegdek of een onhandige manoeuvre de oorzaak.

Hieronder bespreken we wat u kunt doen om veiliger te fietsen in het drukke stadsverkeer.

Steek uw hand uit voor u afslaat
Als u naar links afslaat, kijk dan eerst over uw linkerschouder, laat alle achteropkomend verkeer passeren en steek dan pas uw hand uit.

Als u naar rechts afslaat, kijk dan eerst over uw rechterschouder om te zien of er iemand naast u loopt of iemand u rechts inhaalt. Steek dan pas uw hand uit. 

Het vermijden van de dode of blinde hoek van vrachtwagenchauffeurs

  • Een chauffeur kan vaak niet zien wat er naast en achter de vrachtauto gebeurt. Fiets dus nooit vlak voor of achter een vrachtauto langs, maar houd meer dan drie meter afstand.
  • Houd altijd rechts en blijf ruim achter een vrachtwagen.
  • Als een vrachtwagen of bus een bocht naar rechts neemt, snijdt hij aan de rechterkant de bocht af. Houd daar altijd rekening mee!
  • Als een vrachtauto een bocht naar de overkant van een kruispunt neemt, is de kans groot dat hij over het midden van de weg komt. Houd daar altijd rekening mee!

    Speel ook gratis online het leuke dodehoek-spel!

Kijk goed uit voor snelrijdende trams, stadsbussen en taxi's op vrije bus- en trambanen.
Houd er rekening mee dat deze bestuurders, hoewel tegen de wet, vaak veel harder rijden dan is toegestaan en ernstige ongevallen het gevolg kunnen zijn.

Blijf uit de buurt van tramrails
Als u met voor- of achterwiel in de tramrails terecht komt, kunt u heel vervelend en hard op de grond terecht komen. Het is zaak om er bij uit de buurt te blijven, en als u er over heen moet, dat altijd in een haakse hoek te doen.

Rij alcohol- en drugsvrij
Alcohol in het verkeer leidt tot vele ongevallen en dat geldt ook voor fietsers. Als u dronken, aangeschoten of onder invloed van drugs op de fiets door het drukke stadsverkeer rijdt, loopt u groot gevaar, vooral 's avonds en 's nachts.


Lees ook: