Logo Fietsen123

Nieuws

Regensensor in Oosterhout geeft fietsers voorrang

Wednesday 19 September, 2007

Blij met regen bij een feestelijke opening. Dat was de gemeente Oosterhout in juli toen ze de eerste regensensor in gebruik nam. De sensor zorgt ervoor dat bij neerslag de verkeerslichten op groen springen voor fietsers. Bij de ingebruikneming kon dit zo op natuurlijke wijze worden gedemonstreerd. PlenzenDe regensensor is bedacht door de verkeersdeskundige van Oosterhout, Remi Kok (rechts op foto). Als trouwe fietser, wachtend in de regen voor een stoplicht, kreeg hij de ingeving. Als het begint te plenzen moeten fietsers bij een stoplicht voorrang krijgen boven de - droogzittende - automobilisten. Zijn jonge collega's en wethouder Hans van Brummen (links op foto) zagen het ook zitten. En ziedaar, bij een nieuw her in te richten kruispunt werd de regensensor geïnstalleerd.

Ook sneeuwDe optische regensensor heeft de vorm van een hoefijzer ter grootte van een hand waarin een infraroodsignaal wordt uitgezonden. Het instrument is verwarmd om ook sneeuw te kunnen registreren. Als neerslag het infrarood onderbreekt en een verstoring wordt geregistreerd, gaat er een signaal naar een kastje. Deze laat vervolgens het verkeerslicht op groen springen voor de fietsers. De gevoeligheid (het vertragingssignaal) is instelbaar. Er zijn twee typen optische regensensoren op de markt. Het eerste geeft aan of het wél of niét regent. Het tweede analoge type kent vier niveaus: van miezer- tot zware regen. Kosten van een regensensor: zo'n 500 euro per stuk.

Ook tijdsensorIn Oosterhout is de regensensor zelfs gecombineerd met een tijdsensor. Tijdens de schoolspits krijgen fietsers vaker groen op het kruispunt van de Burgemeester Holtroplaan met de Europaweg. Deze herfst en winter worden zowel de regensensor als de tijdsensor verder uitgetest. Nu maar hopen, dat het in Oosterhout flink gaat regenen en sneeuwen!