Fietsen naar Santiago de Compostela

Fietsen.123 wordt regelmatig benaderd met vragen over een lange fietsreis naar Santiago de Compostela in Spanje. Een prachtige onderneming waarover we u graag meer informatie geven. Van achtergrondinformatie over het hoe en wat tot en met praktijkverhalen. U leest het hier!

santiago
santiago

Bedevaartsoord Santiago de Compostela
Santiago, een bedevaartsoord voor heel Europa
Cultuurstad Santiago
Overnachten in de Stad van Jacob
De kathedraal
De grote feestdagen van Santiago

Fietsen naar Santiago, de praktijk
De fietstassen
Navigatie onderweg
Verblijf onderweg
Veiligheid onderweg
Pech onderweg
Terug naar huis

Fietsen naar Santiago, onderweg
Een goede voorbereiding…
Het begint met tijd
Het huishoudboekje van de fietspelgrim
In geval van nood…
Hoe sterk is de eenzame fietser?
Het stalen ros onder de loep
De moderne fietser
Lijf en leden
Ik ga op pelgrimstocht…
De aankomst in Santiago de Compostela
Routemarkering en bewegwijzering
Herbergen en tradities
Bezinning en uitdaging

Alles over Sint Jacobus

Wie was de apostel Jacobus?
Als lid van de intieme kring van apostelen, was Jacobus bij de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Jezus aanwezig.

Hoe jacobus in Santiago belandde
De legende geeft een gedetailleerde voorstelling van de reis naar Spanje die zowel de levende als de dode Jacobus maakte. Maar wat is in de historische bronnen te vinden?

De legende van Sint Jacobus
Na de hemelvaart van Jezus verdeelden zijn apostelen de volken van de wereld onder elkaar en elk van hen kreeg een gebied toegewezen. Jacobus, de zoon van Zebedeüs en broer van Johannes, kreeg Iberië.

Het graf van Jacobus
Sinds de Vroege Middeleeuwen is het graf van de apostel Jacobus in de kathedraal van Santiago de Compostela het doel van gelovigen uit de hele wereld.

Fietsen naar Santiago, de praktijk

De fietstassen
Bagage meenemen is natuurlijk een must! Wat voor soort tassen je daarbij gaat gebruiken is belangrijk voor zowel het fiets- als je persoonlijke comfort. Hieronder zijn enkele tips en overwegingen die erg belangrijk zijn.

Navigatie onderweg
Je weg vinden naar Santiago de Compostela vanuit Nederland is een hele uitdaging. Je kunt nu eenmaal niet zoals een auto te werk gaan en de meest directe routes nemen via snelwegen en grote wegen.

Verblijf onderweg
Op de route naar Santigao de Compostela kun je gebruik maken van een groot aantal verblijfplaatsen. Wat voor soort en voor welke prijs hangt natuurlijk helemaal af van de manier waarop je wilt reizen en van je budget.

Veiligheid onderweg
De weg naar Santiago is niet speciaal gebouwd voor fietsers dus zul je toch wel eens op een (te) drukke n-weg terechtkomen of in steden je weg moeten vinden. Dat kan wel eens onprettige of gevaarlijke situaties opleveren. Lees wat je zelf kunt doen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Op de e-bike naar Santiago de Compostela?
Wat als u een e-bike heeft? Kunt u daarmee ook naar Santiago de Compostela fietsen? En hoe zit het dan met de Compostela – het pelgrimsdocument van het Kapittel van de Kathedraal van Santiago? Wordt de tocht erkend?

Bedevaartsoord Santiago de Compostela

1200 jaar bedevaart
een chronologisch overzicht van gebeurtenissen in Santiago de Compostela vanaf het begin van de jaartelling tot en met 2011. Van de missieopdracht van Jacobus tot de diefstal van het Boek van Sint Jacobus uit de kathedraal van Santiago.

Santiago, een bedevaartsoord voor heel Europa
Ten laatste na de bouw van de eerste Sint Jacobskerk in Compostela door de Asturische koning Alfons II begon een almaar sterker wordende toestroom van verlossing zoekende pelgrims.

Cultuurstad Santiago
In Santiago is veel meer te zien dan alleen de kathedraal. Wie (bijna) alles wil bewonderen, doet er goed aan een paar dagen langer te blijven.

Overnachten in de Stad van Jacob
Santiago is goed ingesteld op de vele bezoekers en het is niet echt noodzakelijk om een overnachtingsplek te reserveren.

De kathedraal
De kathedraal van de heilige Jacobus staat aan het fraaie Praza do Obradoiro, het plein waar alle wegen naar deze stad samenkomen.

De grote feestdagen van Santiago
Ieder jaar wordt in Santiago de Compostela het feest gevierd ter ere van de heilige apostel. Het begint op 24 juli en duurt ongeveer twee weken. In de nacht van 24 op 25 juli is er vuurwerk, waarbij een gotische façade van de kathedraal die met vuurwerk is nagebouwd wordt ‘verbrand’.

Fietsen naar Santiago, onderweg

Een goede voorbereiding…
… is het halve werk. Het klinkt cliché, maar clichés zijn er niet voor niets. Fietsen naar Santiago de Compostela betekent dat u per dag zo’n 70 kilometer in het zadel zit. Op sommige dagen betekent dat vier uurtjes fietsen, maar het terrein en de weersomstandigheden kunnen die tijd aardig doen oplopen.

Het begint met tijd
Fietsen naar Santiago de Compostela vergt veel voorbereiding. Maar het begint natuurlijk met twee even simpele als essentiële vragen: hoe lang bent u onderweg en wat is de beste tijd om te vertrekken? Wij zochten het voor u uit.

Pech onderweg
Een band plakken, daar draait u uw hand vast niet voor om. Maar hoe zit dat met andere fietsreparaties? En welke reparaties moet u eigenlijk onder de knie hebben? En heeft u daar nog speciaal gereedschap voor nodig? En welke reserveonderdelen kunt u maar beter meenemen als u naar Santiago de Compostela gaat fietsen?

Het huishoudboekje van de fietspelgrim
Fietsen naar Santiago de Compostela kost geld, maar hoeft niet per se duur te zijn. Het gaat erom wat u wilt. De vermoeide benen op een comfortabel matras of is een campingmatje ook prima? En gaat u ’s avonds zelf met de pannen in de weer of eet u liever in een gezellig restaurantje?

Hoe sterk is de eenzame fietser?
U weet welke route u wilt volgen en u weet hoeveel kilometer u voor de boeg hebt. U bent misschien zelfs al in training. Maar weet u ook al of u alleen of met een fietsmaatje gaat? Een belangrijke vraag!

Het stalen ros onder de loep
Op een opoefiets naar Santiago de Compostela; het kan natuurlijk best, maar echt comfortabel zal het niet zijn. En weet u waarom trommelremmen worden afgeraden? En waarom een spiegel zo belangrijk is?

De moderne fietser
Even online om het weerbericht te checken, een belletje dat u onderweg bent, een sms’je om te melden u wat later bent; we zijn er inmiddels al helemaal aan gewend. En wat te denken van onze manier van reizen?

Lijf en leden
Het is een prachtige juniochtend en u bent net over de helft van uw fietstocht naar Santiago de Compostela. De zon schijnt, de fiets staat klaar, het ontbijt is achter de kiezen en de bidons zijn gevuld... Maar dan...

Ik ga op pelgrimstocht…
… en ik neem mee... Tja, wat neemt u eigenlijk mee? Of beter gezegd: wat neemt u níet mee? Iedere kilo op de fiets is er een die u op eigen kracht moet ‘meetrappen’, dus zoveel mogelijk thuis laten is het credo. Wat in ieder geval wel mee moet en hoe u dat meeneemt, leest u in dit artikel.

De aankomst in Santiago de Compostela
Wie vanaf de Monte del Gozo, de ‘berg der vreugde’ de stad Santiago de Compostela zien liggen, heeft alle reden om opgelucht te zijn: de vaak maandenlange trektocht zit er bijna op. Even later doemen temidden van bossen, bergen en dalen de torens van de kathedraal op

Routemarkering en bewegwijzering
Het symbool dat over alle grenzen heen wordt gebruikt is dat van de jakobsschelp en dan wel in de vorm van de jakobsster, een gestileerde schelp in blauw met gele strepen. De stralen van de ster symboliseren de routes door Europa

Herbergen en tradities
Pelgrimsherbergen, in Spanje ook albergues of refugios genoemd, vind je langs de hele route naar Santiago. Zo is het voor iedereen mogelijk om dagetappes van verschillende lengtes te lopen. Een pelgrimspas geeft recht op het verblijf voor de nacht.

Bezinning en uitdaging
De bedevaart is weer helemaal terug. Vroeger begaven mensen zich op bedevaart in de hoop op genezing van wonden of van een ziekte of om vergiffenis te vragen voor hun zonden. Inmiddels is het grote avontuur van de Middeleeuwen opnieuw opgebloeid. Tegenwoordig is de Camino de Santiago ‘s werelds populairste pelgrimsroute in haar soort.

In geval van nood…
U moet er niet aan denken, maar het kan gebeuren: bij opstaan ontdekken dat uw fiets is verdwenen, een valpartij die u tot stoppen dwingt of familieomstandigheden die u terug naar huis roepen. Het ene noodgeval is akeliger dan het andere, maar het is in ieder geval raadzaam van tevoren wat zaken te regelen.

Terug naar huis
Hoewel u misschien nog maar net bent begonnen met de voorbereidingen voor uw fietstocht naar Santiago de Compostela, komt er ook een dag waarop uw pelgrimage is volbracht. En dan?

TIP: Bekijk ook eens de site van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Het genootschap levert o.a. de pelgrimspas, een op naam gesteld document dat op de camino’s naar Santiago de Compostela noodzakelijk is om toegang te krijgen tot de speciale pelgrims onderkomens (refugios en albergues). Wie naar Santiago loopt of fietst of fietst ervaart vrijwel zeker meer dan de genoegens van een gewone wandel- of fietstocht.

Hierna geven we een overzicht van zowel sites, die verslag doen van een fietstocht, als van sites met meer algemene informatie. Vaak worden deze tochten ook verbonden met een goed doel.

Voor nieuwe aanmeldingen van interessante sites houden we ons graag aanbevolen! Stuur een E-mail

Over de fietstocht

Jaar 2010

* Bert & Esther van den Berg fietsen naar Santiago de Compostela voor de CliniClowns onder het motto 'Aan de slag voor een lach!' Zij waren vertrokken op 20 augustus vanuit Houten!

* Halbe Klijnstra was van plan om op de fiets te vertrekken vanuit het friese St. Jacobi. Via het "Jabikspaad" fietst hij naar Maastricht om van daaruit de oostelijke route via Vezelay te volgen naar Santiago. Klik hier.

* Dees en Kris Van Caeyzeele dromen ervan om samen als tweelingbroers naar Compostela te fietsen. Een droom voor het goede doel. 13 mei 2010 gaan waren ze van start gegaan.

* Pieter-Bas (40), Ellen (34) en hun dochter Fenna (1) zijn op 1 april 2010 vertrokken en hebben ongeveer 6.000 km gefietst vanaf Huizen (met een omweg) naar Santiago de Compostela en weer terug. Daarmee hebben zij zoveel mogelijk sponsorgeld bijeen gefietst, dat volledig ten goede zal komen aan een wetenschappelijk onderzoek dat door Stichting MS-Anders wordt ondersteund. Vanaf 1 april 2010 hebben Pieter-Bas en Ellen via een weblog op hun website verslag van hun belevenisen als fietsend pelgrimgezin gedaan. Klik hier

Jaar 2009

* In mei en juni 2009 fietsten Annemarie Verhallen en Peter de Rijk van Utrecht naar Santiago de Compostela. In Frankrijk volgden ze grotendeels de route "Langs Oude Wegen", zoals beschreven door Clemens Sweerman. Klik hier

* Jan Lautenslager en Ben Linnartz fietsten de Via de la Plata van Sevilla naar Santiago de Compostela van 1 september 2009 tot 21 september 2009.

* John en Jos van Oosten maakten de fietstocht naar Santiago van 24-08-2009 tot en met 30-09-2009 vanuit Nieuwerkerk ad IJssel. Klik hier

* Eddy en Sofie Bekaert (vader en dochter) vertrokken op 1 juli 2009 per fiets naar Santiago de Compostella. Ze volgden hierbij de historische pelgrimsroute en vertrokken vanuit Diskmuide. Ze fietsten voor Debra Belgium vzw, de Vereniging voor epidermolysis bullosapatiënten.

* Michel Aarts fietste van 17 mei tot 18 juni 2009 naar Santiago.

* Vader en zoon Lautenslager vertrokken op 15 augustus 2009 vanuit Veldhoven naar Santagio. Ze doen verslag via een weblog. Klik hier.

* Gee C.M. Hurkmans volbracht via een (solo)fietstocht vanuit Breda de tocht naar Santiago in mei/juni 2009.

* Miel Cocquyt vertrok op 6 mei 2009 naar Santiago en was te volgen via zijn blog. Klik hier

* Op 1 mei 2009 fietsten Pedro (uit Gierle) en Luus en Martien (uit Anna Paulowna) naar Santiago de Compostela. Ze fietsen voor LCH-Belgium vzw, een patiëntenorganisatie die zich hard maakt voor de erkenning van LCH. De ziekte maakt 'te weinig' slachtoffers om voldoende financiële steun te krijgen. Klik hier.

* Op 28 mei 2009 vertrokken de zwagers May Quaedflieg (64) en Frans Kisters (59) vanuit Landgraaf (Nieuwenhagen) naar Santiago de Compostela. May hield een blog bij. Klik hier.

* Gerda Coolens vertrok op 1 mei 2009 naar Compostela en wel vanuit Lovendegem. Klik hier.

* Een vriendengroep ging zomer 2009 fietsen vanuit Utrecht naar Santiago. Klik hier.

* Op 18 april 2009 vertrokken Jan Timmermans en Baukje van Balen vanuit Veghel voor een fietstocht van 2400 kilometer naar Santiago de Compostela. Met de tocht wil de oud-wielrenner geld inzamelen voor het maken van tuinbankjes. De bankjes moeten bij verschillende locaties van BrabantZorg komen te staan. Klik hier

* Na zijn fietstocht naar Santiago vorig jaar, vertrok Herbert Ramakers in de laatste week van mei naar Sevilla om van daaruit de Via de la Plata naar Santiago te fietsen. Klik hier.

* Wim Van Caeyzeele en Sam Mondelaers reden begin juli 2009 naar Compostela. Zij rijden voor ?om Mor Binne? Dit is een vereniging in Boom (België) waar armen het woord nemen. Klik hier.

Jaar 2008:

* Ad en Willemien Peters zijn vanuit Beugen (bij Boxmeer) naar Santiago gefietst. Ze vertrokken op 6 juli en kwamen aan op 4 augustus 2008. Klik hier.

* Wim Boekestijn, Bram de Vos en zijn zoon Robin zijn op 28 juni 2008 vertrokken vanuit Maasdijk naar Santiago de Compostella. Zij hebben met deze tocht geld bij elkaar gefietst voor de stichting East African Care, die o.a. waterputten en latrines bouwt in Kenia. Klik hier.

* Harry Peersmans maakte na een rijk gevulde carri?re de tocht naar Compostela. Hij vertrok op 30 april 2008 vanuit Reet en bereikte zijn doel op 26 mei 2008. Klik hier.

* Bonnie en Annie Strik zijn op 18 mei 2008 naar Santiago vertrokken en zijn daarna via Bilbao-Portsmouth en Dover-Duinkerke teruggekeerd. Klik hier.

* Anne-Marie Smit en Eppo Eggink uit Deventer (én dochtertje Mara in de fietskar!) zijn in de eerste week van augustus 2008 vertrokken naar Santiago de Compostella. Ze sponsorden de Sunday Foundation, een vrijwilligersorganisatie die oorlogswezen in Sierra Leone steunt. Klik hier.

* Truus Alleman is oprichtster van Fiets4Fit Coaching. Zij is re?ntegratiecoach en werkt met mensen die door burnout en stress uitgevallen zijn in hun werk. Zelf heeft zij als passie ?e mens in beweging? de natuur en fietsen. Zaterdag 16 augustus vertrok ze samen met een deelneemster van Fiets4Fit Coaching naar Santiago. Gedurende 6 weken hield ze een dagboek bij waarin hun ervaringen tijdens deze tocht beschreven worden. Klik hier

* Corrie Raafs fietste dit jaar in haar eentje vanuit Weert naar Santiago en doet verslag van haar reis. Klik hier

* 10 augustus 2008 vertrokken Mark en Patricia Multael vanuit hun woonplaats Destelbergen met de fiets naar Santiago de Compostela. Klik hier.

* Cees de Groot, Ad van Ostaden en Franklin de Groot hebben in mei en juni 2008 de fietstocht van Tilburg naar Santiago de Compostella volbracht. Ze maakten een mooie website, compleet met reisverslagen en vele foto's. Klik hier

* Hans Coenjaerds en Jolanda Coenjaerds-Biermans gingen daadwerkelijk op 25 mei het restant van hun tocht uit 2007 naar Santiago afwerken. Het was een sponsortocht voor de Stichting Vrienden Alzheimer Heuvelland. Klik hier

* Theo de Wit is lid van de Provinciale Staten in Gelderland en fietste in de periode van 26 april t/m 26 mei van Maastricht naar Santiago de Compostella. Hij deed dit voor Stichting Eigen Gezicht, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een gelaatsafwijking. Klik hier

* Herbert Ramakers maakte op 26 mei 2008 een sponsorfietstocht naar Santiago de Compostella voor de stichting 'kLeef. Deze stichting beheert het Roparunhuis "Auke van der Veen" in Apeldoorn, een inloophuis voor kankerpatiënten en hun familie. Klik hier

Jaar 2007:

* Maarten Lautenslager maakte de fietstocht naar Santiago in 2007 vanuit Veldhoven. Hij maakte er een weblog over. Klik hier.

* Jan Lautenslager en Ben Linnartz fietsten vanaf 30 april tot juni 2007 naar Santiago de Compostela en brachten hiermee geld bijeen voor de aanschaf van een beademingsapparaat voor het St. John? Hospital te Mzuzu in Malawi. Klik hier.

* Peter Aldelhof is samen met zijn vrienden Bert en Dorien naar Compostela gefietst. Ze zijn vertrokken in Saint Jean. Ze maakten een verslag per dag. Klik hier.

* Marianne de Bont uit Waspik is dit jaar samen met dochter Nicole naar Santiago gefietst. Ze hebben een site bijgehouden met de belevenissen onderweg. Klik hier.

* De broers Piet en Aad van Steijn zijn op 31 augustus 2007 in Bleiswijk gestart aan de Camino De Santiago, de fietstocht van ongeveer 2700 km naar Santiago de Compostela. Op hun site "Piet en Aad op de fiets" doen ze verslag. Klik hier.

* Vijf fietsvrienden uit Renesse gingen zaterdag 25 augustus 2007 per fiets naar Santiago de Compostela. Met nieuwe fietsen, identieke kledij en iedereen zo zijn eigen motivatie verwachtten René Korstanje, Leo Lemsom, Henk Krijger, Chris Werrij en Frans Dudok na ruim drie weken de Spaanse stad binnen te rijden. Klik hier.

* Rob van de Roer fietste, gedeeltelijk samen met een vriend, van 28 april tot 8 juni 2007 voor het goede doel naar Santiago de Compostela gefietst. Klik hier.

* Hans Schelle fietste vanaf 23 mei 2007 vanuit Schelle bij Antwerpen naar Santiago de Compostela en doet op zijn weblog verslag. Klik hier.

* Begin juni is Ruth, een gepensioneerde van 59 jaar, op de fiets vertrokken van Leuven naar Compostela. Op haar website hield ze een weblog bij voor vrienden, familie en andere ge?nteresseerden. Klik hier

* Fiets- en milieu-activist Fons Mees fietste vanaf 20 mei naar Compostela om het bedreigde Scheldedorp Doel in de aandacht te brengen. Klik hier.

* Op 27 april gingen de twee vrienden Steffen Grit en Wim de Wit op weg. Hun sponsordoel: een regionale afdeling van de MS - Vereniging Nederland. Klik hier.

* Jan Mollen, rolstoelgebruiker, maakte samen met zijn team een handbiketocht naar Santiago de Compostela. Hij sponsorde hiermee de handbikesport. Klik hier.

Jaar 2006

* Van 1 mei tot 20 juni 2006 fietste Harry Keijsers van het Noord-Brabantse Asten naar Santiago de Compostela. Tussen zijn thuisadres in Asten en het ‘eind van de wereld’ in het Spaanse Fisterra lagen in tijd gemeten 50 dagen en in afstand 3080 kilometer. Klik hier.

* In april 2005 fietste Paul Jansen naar Santiago de Compostela, in 2006 Hein, zijn zwager. Hun site doet daarvan verslag, maar is vooral gericht op iedereen die de tocht nog wil maken. "Misschien hebben die wat aan onze ervaringen". Klik hier.

* Jeanne en André startten op 15 april 2006 hun fietstocht van Haarlem naar Santiago de Compostela. Het bood de gelegenheid even na te denken over de verschillende dingen in de wereld, hun toekomst en om geld in te zamelen voor het World Food Program (School Feeding Program). Klik hier.

* PierreThijssen ging samen met een aantal andere fietsers de tocht in mei 2006 rijden. Zij wilden vanuit Someren binnen 3 weken in Santiago aankomen. Dat zal dus rond de 123 km per dag zijn. Klik hier.

* Mathieu en Dimitri Geelen, vader en zoon, fietsten in juli 2006 vanuit Maasmechelen (België) richting Santiago de Compostela in Spanje. Ze fietsten voor het goede doel: de Medi Clowns in Limburg. Deze maken het leven voor de kinderen in het ziekenhuis een beetje aangenamer. Klik hier.

Jaar 2005:

* Op 3 juli vertrok Gied ten Berge uit Maarssen na de pelgrimszegen in zijn parochiekerk voor een fietstocht via de oostelijke route 'Langs Oude Wegen'. Hij vroeg sponsoring voor het Arab Educational Institute, dat zich achter muren en prikkeldraad in Betlehem inzet voor ontmoeting tussen christelijke en moslim jongeren. Meer informatie: Klik hier. Voor informatie over zijn lezingen: Klik hier.

* Gijs Gerlagh fietste op 20 augustus 2005 vanuit Heeze naar Santiago. Hij arriveerde op 18 september. Hij doet op zijn blog verslag: Klik hier.

* Mieke Ruijs en Bart Withaar vertrokken op 14 mei 2005 uit Naaldwijk op de fiets naar Santiago de Compostela. Op hun site doen ze verslag. Klik hier.

* Van 2 mei tot 31 mei 2005 fietste Lambert Brands de fietsroute Heerlen-Santiago. Het verslag met zo'n 150 foto's vindt u op zijn onschuldiglamweblog. Klik hier.

* Een vriendenclub rondom de Rotary Weert- Land van Horne heeft het initiatief genomen deze zomer van 13 mei tot 5 juni naar Santiago de Compostella in Spanje te fietsen. Dit doen ze vanuit Weert (Limburg). Klik hier.

Jaar 2004:

* Yke Swart en Judith Timmer vertrokken op 22 augustus 2004 vanuit hun woonplaats Oosterhout (NB) op de fiets naar Santiago. Zij fietsten voor het goede doel: de Nederlandse Hartstichting en het KWF kankerbestrijding. Klik hier.

* Luc Smink en Ben Froklage zijn op 24 april 2004 vertrokken, richting Santiago de Compostela en fietsend voor een goed doel. Dit is de Minkestichting, die zorg draagt voor de ontwikkeling en financiering van schoolvoorzieningen voor kinderen uit Honduras. Klik hier.

* Op 1 mei 2004 vertrekken Henk Nij Bijvank en Rinus Jansman voor een fietstocht van Almelo naar Santiago de Compostela. Aan hun tocht is een sponsoractie voor de Rajan Memorial International Boarding School in Nepal verbonden. Dit is een actie van de stichting "Vrienden van Rajan MIBS" en dus wordt de sponsoractie ook ondersteund door de Wilde Ganzen. Klik hier.

* Eind juni 2004 is J. Smit vertrokken om een lange afstand fietstocht te maken met de bedoeling om geld bijeen te fietsen voor het Leukaemia Research Fund. Deze keer ging de tocht naar Santiago de Compostela. De tocht werd door hem zowel heen als terug per fiets afgelegd: een totaalafstand van niet minder dan 5400 km in 8 weken. Klik hier.

* Jos van Impe uit Schepdaal ging in mei/juni 2004 met de fiets naar Santiago. Meer informatie over zijn voorbereidingen en de tocht zelf vindt u op zijn website: Klik hier.

* Op 1 mei 2004 ging Lieve De Muynck per fiets een sponsortocht ondernemen naar Santiago de Compostela, dit ten voordele van Scharnier VZW, de patiëntenvereniging van het dialysecentrum van het AZ-Maria Middelares te Gent.Voor meer informatie over deze tocht: Klik hier.

Jaar 2003:

* Hub en Robert reisden vanuit Holset (Zuid-Limburg) naar Santiago. Dit verhaal is als luisterverhaal met tekst en foto's te beluisteren/bezien. Klik hier.

* Nic Beers en Ed Molenaar fietsten in 2003 vanuit Heiloo naar Santiago de Compostela en maakten er een verslag van. Klik hier.

* Edwin van Densen is in 2003 per fiets naar Santiago de Compostela geweest. Het verslag van die reis geeft een goede kijk op wat hem gedurende deze reis heeft bezig gehouden. Klik hier.

* Paul van Kuijeren en Henk Klauwers begonnen op 10 mei 2003 aan de fietsreis van ongeveer 2700 km en zijn op 14 juni aangekomen in Santiago de Compostela. Klik hier.

* Frans van den Berg vertrok op 3 mei 2003 vanuit Amersfoort om geld in te zamelen voor de opvang en geestelijke zorg van achterstandskinderen in Sint Petersburg, een paar duizend kilometer van Amersfoort. Klik hier.

* Jos Storcken en Peter Feiter vertrokken 24 mei 2003 vanuit Geleen naar Santiago om een speciale droom te verwezenlijken. Klik hier.

Jaar 2002:

* Op 15 april 2002 vertrok Rembrandt Heerkens Thijssen, directeur externe betrekkingen van SOS-Kinderdorpen, per fiets uit Haarlem naar Santiago de Compostela (Noordwest-Spanje), met als belangrijkste doel het werven van fondsen voor SOS-Kinderdorpen. Klik hier.

* Op Pelgrimstocht voor Vathorst: op 27 april 2002 vertrokken Jos van Oord, Ries Blom, Frits Hepkema en Jan Sprong vanuit Amersfoort. Klik hier.

* Trees en Klaas Mors maakten van 20 mei t/m 25 juni 2002 de tocht vanuit Epe (Gld.) en publiceerden hun verslag 'Over hoge bergen en diepe dalen'. Klik hier.

* Van Enschede naar Santiago, een pelgrimstocht per fiets vanaf 24 mei 2002 door J. en T. van Dijk. Klik hier.

* Van Bree naar Santiago de Compostela vanaf 8 juli 2002 door Jos Everts. Klik hier.

* Jan C.van Tilburg fietste van 1 tot en met 30 augustus 2002 de pelgrimstocht. Klik hier.

* Gerard Beltman maakte van augustus tot september 2002 de tocht naar de pelgrimsstad. Klik hier

Jaar 2001:

* Kees van der Loo, maakte de tocht met zijn schoonzoon. Lees het blog

* Fietsen langs pelgrimswegen in 2001 vanuit Dordrecht door Ronald van Jeveren, Willy Fromm en Wim Verschuren. Klik hier.

* Twee fietsboeken, te weten 'Trappen tot Santiago en 'Terugkeer naar Santiago' geven uitgebreide informatie over de reizen van Guus en Nel Schipper naar Santiago in 1998, 2000 en 2001. Klik hier

Jaar 2000:

* Santiago de Compostela, een fietstocht van Peter Adelhof samen met zijn broer Luc en vriend Benny. Klik hier.

* Sponsorfietstocht vanuit Zoetermeer/ Haarlem in juli 2000 door Andries Dijkxhoorn. Klik hier.

* Reisverslag van de Fietsroute Geleen naar Santiago de Compostela in 2000 door Cor en Sophie Ronda. Klik hier.

* Fietstocht St. Jacobsroute vanuit Zwolle in 2000 door Reiny en Henk van Dieren. Klik hier.

* Haarlem-Santiago: fietstocht van 10 juni t/m.13 juli door Ad en Marga Hermans en Peter en Ineke de Ruijter. Klik hier.

* Santiago Voorbij: fietsen naar Spanje: fietstocht van Erik Nomden vanuit Bunnik naar Santiago. Klik hier.

Jaar 1999

* Per ligfiets vanuit Hilversum naar Santiago de Compostela in 1999 door B. Ruisch. Klik hier.

* Reisverslag '105 dagen onderweg op de fiets' in 1999, fietsend vanuit Dronten naar Santiago en retour, door Chris Huisman. Klik hier.

* Toerfietsen naar Santiago de Compostela in 1999 door Ad van Brunschot. Klik hier.

Jaar 1998:

* Anton Wiegers reed in 1998 met zijn vrouw de tocht vanuit Dussen naar Santiago op door hemzelf ontwikkelde en gebouwde ligfietsen. Inmiddels is deze fiets ook commercieel in de handel onder de naam "Finistera" en hebben nog tenminste een 4-tal mensen op 'zijn' ontwerp de tocht succesvol volbracht. Klik hier.

* Reisverslag van een sponsortocht per fiets van Amstelveen naar Santiago in 1998 door Marry Pruijs. Klik hier.

* Ruud Stolte en Thom Verkerk reden in 1998 vanuit Amsterdam de tocht. Klik hier

Jaar 1993:

* Vanuit Sint Jacobiparochie hebben Klaas Dankert en zijn vrouw in 1993 de St Jacobs Fietsroute gefietst. Klik hier.

kathedraal

Algemene websites over de pelgrimstocht

  • Het Nederlandse Genootschap van Sint Jacob. Klik hier
  • Het Vlaams Compostelagenootschap Klik hier
  • Het Waals Compostelagenootschap (in het Frans). Klik hier
  • JacobsNet: een Duitstalig overzicht van Compostela-websites met directe links. Klik hier
  • Xacobea (in meerdere talen): de officiële website met veel achtergrondinformatie. Klik hier
  • Informatie over de St. Jacobs Fietsroute deel 1, deel 2 en deel 3 (op de website van de Fietskaart Informatie Stichting). Klik hier
  • De startpagina over tochten naar Santiago. Klik hier
  • Informatie over vervoersmogelijkheden van uw fiets uit Santiago naar Nederland en Vlaanderen. Klik hier
  • De route naar Santiago de Compostela op GPS. Klik hier
  • Impressions of a Pilgrimage, de site van de muziek die het verhaal vertelt van de pelgrimsreis langs de Camino de Santiago. Klik hier

compostela