Fietsen met GPS

Op deze pagina vindt u vele tips over navigeren met GPS op de fiets. Voor aanvullingen of opmerkingen houden we ons graag aanbevolen.

Samenwerking met GPS-Tracks
Wij zijn altijd geïnteresseerd in tracks van nieuwe GPS-fietsroutes. Wat betreft de technische verwerking hiervan hebben we een nauw samenwerkingsverband met de website GPS-Tracks. Zij bekijken de track op publiciteitsmogelijkheden en verwerken daarna de track voor gebruik op internet. Op onze site plaatsen we daarna een link naar deze GPS-track.

We gaan uw track doorsturen naar GPS-tracks. Ze zitten overigens op dit moment tot over hun oren in de routes, vanwege het zeer grote aanbod.
Tenslotte: GPS-Tracks verwerkt slechts routes, waarvan een duidelijke en bondige beschrijving van de inhoud is meegezonden!
website: http://www.gpstracks.nl
e-mail: info@gpstracks.nl

Technische kant van GPS:
We zijn niet gespecialiseerd in de technische kant van GPS. Wat betreft deze technische kant verwijzen we graag naar de volgende tips en links:

Meer informatie hoe een route te plannen
Een goed startpunt met algemene informatie over GPS
Voor informatie van de Fietsersbond Nederland over GPS
De Vlaamse site GPScenter met zeer veel informatie over GPS op de fiets en over Garmin, de marktleider op het gebied van GPS
Waypoint, de Nederlandse partner van Garmin

GPS-Onroute Fietskaart
Recent is de routeerbare "Onroute Fietskaart" voor Nederland beschikbaar gekomen. Waypoint nam het initiatief samen met Garmin Nederland. Met deze fietskaart is het nu mogelijk om beschikbare fietsroutes op bv. GPStracks over te trekken, zodat er voor u een routeerbare route ontstaat. De Fietskaart is beschikbaar voor de outdoortoestellen van Garmin. De Fietskaart is ook beschikbaar voor de Nuvi en Streetpilot C-serie als SD-kaart versie. Deze toestellen waren voorheen alleen bruikbaar als autonavigatie systeem, maar nu dus ook geschikt voor op de fiets! Meer informatie: WayPoint en Onroute.

Uiteraard (met korting!) te koop in onze webshop

GPS-routes met Pocket PC
Hans Harskamp is degene, die in het verleden op onze site regelmatig informatie heeft gegeven, over GPS-routes met Pocket PC's. Daarbij heeft hij in principe gekozen voor een 'open standaard'. Dat wil zeggen voor het gebruik van pocket-PC's oftewel PDA's. Hij heeft inmiddels zijn eigen website ontwikkeld.
Meer informatie over zijn meest recente ervaringen vindt u op deze website. Klik hier voor deze website

Voor meer informatie over Pocket-PC's: PocketPC Startkabel en Pocket PC pagina.nl

Cursussen

Informatie over GPS-cursussen voor fietsers:
Sinds enige tijd heeft Klaas Kuiper zijn tientallen jaren onderwijservaring, zijn aardrijkskundige kennis en vaardigheden en zijn creativiteit gebundeld in Educatracks. Hij organiseert GPS-basiscursussen, die ook geschikt zijn voor fietsers. De basiscursussen kosten € 30,00 en duren van 10.00 - 16.00 uur. De prijs is inclusief presentatie, basiscursusboek, gebruik GPS-ontvanger, wandeling en begeleiding na de cursus, eventueel met aankoopadviezen.
U mag hem ook voor individuele vragen over GPS benaderen. Educatracks kan trouwens ook cursussen op locatie verzorgen bij een minimum van 10 deelnemers (bv. voor fietsclubs e.d.). Extra: Abonnees op onze Fietsnieuwsbrief krijgen € 5,- korting op de cursussen. Klik hier voor zijn website Educatracks

Het GPScenter van Pieter Declerck in het West-Vlaamse Oedelem is ook gestart met cursussen over GPS en MapSource. Klik hier voor de website

GPS-Arrangement
Bij de Toerisme Dienst in Kortrijk is een speciaal GPS-Arrangement voor de streek Kortrijk-Gent-Oudenaarde van vier of zes dagen te boeken. Fietsen Een Twee Drie heeft delen van de prachtige routes in een reisreportage verkend. Aan de hand van een echt GPS-apparaat en additionele fietskaarten fietst u zo'n 50 km per dag. U kunt in trekkershutten of in comfortabeler hotels overnachten. Bagagetransport is tegen meerkosten mogelijk. Dus echt iets voor u als GPS-kenner!

Testen van GPS-apparatuur
Toeractief testte in 2008 zeven GPS-ontvangers. Lees hier de resultaten.
Consumentenbond test GPS fiets en wandel GPS van ANWB. Lees hier het resultaat