Bijzondere fietstips

Op deze pagina publiceren we onze 'Bijzondere fietstip van de maand' met directe verwijzingen naar de websites. Door te klikken op de onderstreepte tekst - onderwerpen zijn alfabetisch geordend - surft u direct naar de desbetreffende fietstip en daarna naar de desbetreffende website

 1. - 3 wielweb
 2. - Actief in de Tropen
 3. - Antieke fietsverlichting
 4. - Belevingsmuseum Ronde van Vlaanderen
 5. - Beweegmaatje
 6. - Bicyle Forest
 7. - Bierbike
 8. - Bike Tree: met uw fiets de boom in!
 9. - Boetebase
 10. - Bordjesroutes in de Ardennen
 11. - Brabants Fietsharmonisch Orkest
 12. - Buienradar
 13. - Cyclechic: chique fietsen in Denemarken en elders
 14. - Cyclo José
 15. - Daar moet ik zijn
 16. - Damesfietsblog
 17. - De FietsCD
 18. - De Oude Fiets
 19. - De wereld van fietsers (foto's)
 20. - Doe Het Met De Fiets
 21. - Europese Federatie van Fietsers
 22. - Fietsbewegingsanalyse
 23. - Fietscafé
 24. - Fietsen (be) over o.a. Velomobielen
 25. - Fietsen huren in Nederland en België
 26. - Fietsen in de Kempen en Fietsen in de Peel
 27. - Fietsen langs het water in België
 28. - Fietsen met Pinkelotje
 29. - Fietsen moet kunnen (FMK)
 30. - Fietsen op de Mont Ventoux en door de Alpen
 31. - Fietsboot 'De Eemlijn'
 32. - Fietscontreien vanuit Haspengouw
 33. - Fietsen in Brussel
 34. - Fietsen in Frankrijk
 35. - Fietsen langs de molens van Nederland
 36. - FietsenWerk
 37. - Fietsers welkom in fietsregio Rheinland Pfaltz (Rijnland Palts) (nieuw)
 38. - Fietsforum Tilburg
 39. - Fietsgilde Apeldoorn
 40. - Fietshangar
 41. - Fietshellingen in Belgisch Limburg
 42. - Fietsica, Fietsen en Fysica
 43. - Fietsjaar 2002
 44. - Fietsminiatuur
 45. - Fietspaden op oude spoortrajecten
 46. - Fietspoolen
 47. - Fietspunten België
 48. - Fietsreparaties
 49. - Fietsroutes in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk
 50. - Fietsroutes overal in de wereld
 51. - Fietsroutes tussen Brabantse Brouwerijen
 52. - Fietsroutes voor een fietsvakantie van landgoed tot landgoed
 53. - Fietssnelwegen
 54. - Fietstoeren
 55. - Fiets-Vlaanderen
 56. - Fietsvriendelijke hotels
 57. - Fietsvriendinnen
 58. - Fietswacht
 59. - FridayBikeday
 60. - Gekke fietsen (verhuur)
 61. - Geschiedenis van de fiets
 62. - Ghost Bikes/gedenkfietsen
 63. - GreenBikes
 64. - Handbike
 65. - Het regent bijna nooit
 66. - Hoe wordt een fiets gemaakt
 67. - Huren van fietsen: actueel nieuws
 68. - I-CE: Interface for Cycling Expertise
 69. - Ik wil fietsen
 70. - Jabikspaad
 71. - Juliana Bicyle Team
 72. - KWV De Heidebloem
 73. - Legerfietsen
 74. - Legerrijwiel
 75. - Liedjes over fietsen
 76. - Losser Böggelrieders
 77. - Meetcentrum Bullen
 78. - Met Belgerinkel naar de winkel
 79. - Meubilair van fietsen
 80. - Miniatuurfietsen
 81. - Mobiel Kortrijk
 82. - Muziekkorps regiment wielrijders
 83. - Nederlandsche Rijwielbelastingplaatje
 84. - Oude Nederlandse fietsen
 85. - Partybike
 86. - Pedaling History Bicycle Museum
 87. - Politie op de fiets
 88. - Rijdende fietscafé's
 89. - Rijwielbelasting betalen
 90. - Scootmobielroutes
 91. - Speciale fietsen
 92. - Sports Medicine
 93. - Stichting Fietsbuddies
 94. - Superfiets voor forens in de maak
 95. - Tandemclub
 96. - The Wheelmen
 97. - Transportfiets
 98. - Trapcafé
 99. - Traptap
 100. - Trip Tracker
 101. - Vakantiegenoegens (nu: Pasar)
 102. - Van Leuven naar Brussel en terug per fiets
 103. - Veerponten in de Benelux
 104. - Velo-city 2009
 105. - Vélorama: nationaal fietsmuseum
 106. - Veilig Honk
 107. - Vias Verdes in Spanje
 108. - Wielrijdersmuziekcorps Crescendo
 109. - IJsselmeerfietskampeertocht


Fietsminiatuur
Jan van Tellingen verzamelt fiets-miniaturen, fiets-ansichtkaarten, fiets-speldjes, fiets-varia, fiets-stropdassen, fiets-posters of reprodukties daarvan en niet te vergeten Fietspostzegels. Omdat zijn sport toerfietsen is koos hij voor het thema fiets. Sinsdien noemt hij zich dan ook fietslatelist in plaats van filatelist. Voor ons is zijn informatieve website, waarmee hij 1 november 2009 gestart is, de Bijzondere fietstip van de maand maart 2010.

Fietser welkom in fietsregio Rheinland Pfaltz

Rijnland-Palts (Duits: Rheinland-Pfalz) is een van de zestien deelstaten van Duitsland en ligt niet zo ver van België en Nederland. De hoofdstad is Mainz. De deelstaat beschikt over een grote hoeveelheid fietsroutes. Internet helpt u bij de keuze van de juiste route. Met een speciale Nederlandstalige website. Tot de hoofdroutes behoren de 7 langeafstandsroutes, die langs de grote rivieren van de deelstaat lopen. U vindt er verder fietsarrangementen en een (Duitstalige) fietsrouteplanner. De informatie is opgedeeld in fietsregio's. Ook de 'Avonturendagen op de fiets' worden niet vergeten. Kortom, een handige site. Vandaar deze Bijzondere fietstip van de maand februari 2010.

Fietsforum Tilburg

Het Fietsforum Tilburg stimuleert het fietsen in de stad Tilburg. Het Fietsforum informeert de Tilburger over de verschillende mogelijkheden van de fiets en het gebruik ervan in en rond de stad. Bijvoorbeeld door activiteiten en campagnes te organiseren, zoals: de Week van de Fiets en de Scholencampagne. Het Fietsforum praat en denkt mee met de gemeente Tilburg over haar fietsbeleid. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies over zaken als: de kwaliteit van fietspaden en fietsenstallingen, bestrijding van fietsendiefstal en de verbetering van de verkeersveiligheid voor fietsers. De scholencampagne is het resultaat van samenwerking tussen het Fietsforum en de gemeente. Het doel van deze campagne is meer basisschoolkinderen op de fiets naar school te laten gaan. Kortom, een goed initiatief én een informatieve site - onderdeel van een bredere website - over fietsen in Tilburg. Wellicht een idee voor andere steden!? Daarom onze 'Bijzondere fietstip van de maand januari 2010'.

Transportfiets.net

De transportfiets neemt in populariteit weer toe. De weblog Transportfiets is eind 2006 gestart door Bas Groot. Hij beschikte over veel informatie over transportfietsen, waarover op internet toen nog weinig of niets te vinden was. Inmiddels is er een hechte groep kenners, die informatie uitwisselen over bijvoorbeeld het aanpakken van een restauratie of het dateren van de fiets. De postings worden verder in grote mate verzorgd door bezoekers, die zeldzame oude brochures scannen of vertellen over hun restauratie. Bas zelf dacht dat na een jaar alles wel geschreven was over transportfietsen, maar bekijk de site, die het tegendeel bewijst. Daarom onze Bijzondere fietstip van de maand december 2009.

Pedaling History Bicycle Museum

Het Pedaling History Bicycle Museum in New York werd gebouwd in 1970, is in handen van Carl en Clary Burgwardt en heeft een collectie met vrijwel alle Amerikaans fietsmodellen. Het behoort tot één van de beste fietsmusea ter wereld. Dus onze Bijzondere fietstip van de maand november 2009.

Fiets en Werk

Sinds begin jaren negentig timmeren over heel Vlaanderen en Brussel verschillende en zeer verscheiden sociale economie-fietsondernemingen aan een duurzamere mobiliteit. Waar de fietsactiviteiten in de opstartfase vooral gebruikt werden als middel om tewerkstelling te creëren en om lokale mobiliteitsproblemen op te lossen, heeft de fiets in de loop van de jaren steeds meer een centrale rol veroverd binnen deze ondernemingen en binnen een visie rond duurzame ketenmobiliteit in Vlaanderen en Brussel. Zo is FIETSenWERK als het nieuwe netwerk rond fietsen & mobiliteit in Vlaanderen en Brussel ontstaan. Het is inmiddels een ledenorganisatie voor 12 fietsondernemingen die nieuwe ontwikkelingen op het vlak van fietsmobiliteit, in relatie tot sociale economie in Vlaanderen en Brussel, wil stimuleren en ondersteunen. Een goed initiatief, dus onze Bijzondere Fietstip van de maand oktober 2009.

Cyclechic: Chique fietsen in Denemarken en elders

Sinds een aantal jaren publiceert de Deense journalist en fotograaf Mikael Colville-Andersen op zijn website foto's en video's over fietsen. Uiteraard krijgt de mode en de fietscultuur in Kopenhagen daarbij zijn speciale aandacht. U vindt er honderden foto's van fietsende Deense mannen, maar vooral ook vrouwen. Hij publiceert video's over bv. het drukste fietspad in Europa. En U vindt er praktische informatie. Zoals een overzicht van de meest elegante damesfietsen en tips voor het fietsen met een rokje. Er is ook een Belgische variant van de website. Bijdragen vanuit Nederlandse steden ontbreken ook niet. Onze Bijzondere fietstip van de maand september 2009.

Gedenkfietsen/Ghost Bikes

Gedenkfietsen zijn witte fietsen met een herdenkingsplaquette, die geplaatst worden op een plek, waar een fietser dodelijk is verongelukt. Ze dienen als herinnering aan de overledene en attenderen op het gevaarlijke punt voor fietsers. De eerste gedenkfiets - in het Engels ghost bike (letterlijk: geest- of spookfiets) genoemd - werd geplaatst in St.Louis, Missouri in 2003. Ze zijn sindsdien in meer dan 80 steden over de gehele wereld verschenen. Opvallend genoeg ontbreken Gedenkfietsen in Nederland en België. In Nederland vielen in 2008 toch nog altijd 181 fietsdoden. In de stad Antwerpen steeg het aantal fietsdoden van drie naar zeven in 2008. De afdeling Berlijn van de Duitse Fietsersbond is in februari van dit jaar met het plaatsen van Geisterräder gestart. In Berlijn verloren vorig jaar 11 fietsers het leven. Alle initiatieven en plekken, waar een gedenkteken is geplaatst, worden vermeld op een speciale website Ghost Bikes. Voor ons de Bijzondere Fietstip van de maand augustus 2009.

Fietsreparaties

Dick Zweet en Ton Verplanke hebben een website met als titel Fietsreparaties. Deze biedt een aantal handzame instructies die u een heel eind op weg kunnen helpen met simpele en minder simpele reparaties. Met instructies voor bv. een lekke band plakken, kettingsprong herstellen, ketting reinigen, spaak vervangen en slag uit het wiel halen. De site is tot nu toe vooral op ATB's gericht, maar het is de bedoeling deze website te verbreden en ook meer tips voor reparaties voor normale dames- en herenfietsen op de site te plaatsen. Vandaar onze Bijzondere Fietstip van de maand juli 2009.

Fietshellingen in Belgisch Limburg

Belgisch Limburg staat bekend om zijn vele en mooie fietsroutes. Wist u dat Belgisch Limburg (Haspengouw, Jekervallei of net daarbuiten) ook talrijke leuke hellingen heeft om met de fiets te beklimmen. Er zijn vele websites waarop fietshellingen besproken worden. Er wordt echter weinig of geen aandacht besteed aan de hellingen in Belgisch Limburg. Kristof Stevens wil met zijn nieuwe website in deze behoefte voorzien. Elke helling wordt besproken met een grafische weergave van de helling (door hem persoonlijk opgemeten), een link naar Google Earth en foto's. Het betreft in alfabetische volgorde de volgende hellingen: Arechtberg/Chavée Arecht, Bollenberg, Burchtheuvel, Hallembaye/Cote de Lixhe, Haute Froidmont, Hoogveldberg, Kernielberg, Kolmontberg, Kuttekovenberg, Thier Bégot, Thier D'Amry, Vliermaalberg en Wonckberg/Cote de Wonck. Een bijzonder initiatief. Daarom onze Bijzondere fietstip van de maand juni 2009.

Fietsroutes tussen Brabantse Brouwerijen

Edwin Hoogedoorn is een zogenaamde huurbrouwer. Hij huurt de installatie van een professionele brouwer voor het bereiden van zijn eigen bier, volgens eigen receptuur. Op een onderdeel van zijn website ('Onrooise Bierbrouwerij') wordt een toch wel bijzonder fietsknooppuntennetwerk gepresenteerd. Namelijk fietsroutes die alle commerciële bierbrouwerijen in Noord-Brabant met elkaar verbinden. Enkele extra's daarbij zijn nog Postel en de Achelse Kluis. Beide liggen in België, vlak bij de Nederlandse grens, en vormen een mooie extra bestemming in het netwerk. Vanwege dit fietsonderdeel is deze website uitgeroepen tot Bijzondere Fietstip van de maand mei 2009.

Vias Verdes in Spanje

'Vias Verdes' heten ze in Spanje. In het Nederlands vertaald: groene wegen. De website met dezelfde naam geeft er alle informatie over. Met een Engelse versie. De 'Vias Verdes' zijn voormalige spoorlijnen die zijn omgetoverd tot fiets- en wandelroutes. Ze liggen meestal redelijk ver verwijderd van het gemotoriseerd verkeer. Ze kennen nagenoeg geen steile hellingen. Vandaar dat deze 'Vias Verdes' uitermate geschikt zijn voor fietsers. Op de speciale website 'Vias Verdes' kunt u kaarten, routebeschrijvingen, hoogteprofielen en links naar Youtube filmpjes vinden. Door heel Spanje liggen meer dan 1.700 km van dit soort wegen. De site is door ons uitgeroepen tot 'Bijzondere fietstip van de maand april 2009.

Stichting Fietsbuddies

Veel visueel gehandicapten houden, net als u, van fietsen. Voor hen geldt alleen dat zij dat nooit zelfstandig kunnen doen. Zij hebben de hulp nodig van een vrijwilliger, die hen als voorrijder op een tandem meeneemt. In de praktijk blijkt het voor slechtzienden moeilijk om aan een voorrijder te komen. Een aantal fietsclubs organiseert wel speciale tandemtochten voor slechtzienden, maar dat beperkt zich maar tot enkele evenementen per jaar. Bovendien is het vervoer naar de startplaats van een dergelijke tocht voor een slechtziende vaak een fors probleem. Ons land kent genoeg sportfietsers die wel eens met een slechtziende een tandemtochtje willen maken, maar waar vind je elkaar? De website Fietsbuddies is opgezet om slechtzienden te helpen bij het zoeken van een voorrijder voor een tandemtochtje in de omgeving. Een soort Internet datingsite dus voor het tandemfietsen met slechtzienden. Met deze site willen de initiatiefnemers een nieuwe mogelijkheid bieden om deze twee groepen, voor- en achterrijders, via Internet met elkaar in contact te brengen. Een prima initiatief, dus onze 'Bijzondere fietstip van de maand maart 2009'.

3wielweb

3wielweb vzw is de Vereniging voor 3wielfietsers. Hun doelstelling is de promotie van het gebruik van 3wielfietsen door iedereen. Voor de sport, voor recreatieve doeleinden en voor het transport. Met speciale aandacht voor mensen met beperkte mobiliteit. Voor hen betekent een moderne 3wielfiets meer mobiliteit, meer onafhankelijkheid en een betere gezondheid, kortom meer levenskwaliteit. De extra stabiliteit van de 3 wielen geeft enorme mogelijkheden en biedt meer veiligheid, ook bv. voor oudere mensen. Vandaar, dat wij 3wielweb hebben uitgeroepen tot Bijzondere Fietstip van de maand februari 2009.

Velo-city 2009 in Brussel

In mei 2009 is Brussel aan de beurt om de tweejaarlijkse Europese fietsconferentie Velo-city welkom te heten. Velo-city startte in 1980 in Bremen en groeide sindsdien uit tot de grootste internationale fietsconferentie, met bijna 1.000 deelnemers in 2007 in München. De website van Velo-City 2009 hebben we daarom uitgeroepen tot Bijzondere Fietstip van de maand januari 2009.

Fietsen in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest publiceert een website over Fietsen in Brussel. U kunt kiezen uit drie talen: het Nederlands, het Frans en het Engels. U vindt er veelzijdige informatie over een groot aantal fietsonderwerpen. Veel te veel om hier allemaal op te sommen. Dus is het een onmisbare website voor zowel de recreatieve fietser, de dagelijkse woon-werk fietser als de actieve fietser in en rond de Belgische hoofdstad. Voor ons derhalve de 'Bijzondere fietstip van de maand december 2008'.

Ik wil fietsen

De Stichting 'Ik Wil Fietsen' heeft een website, speciaal bedoeld voor mensen met een handicap, die graag willen fietsen. De organisatie geeft voorlichting bij instellingen voor mensen met een handicap en op beurzen. Als andere activiteit wordt genoemd: sponsorritten ten bate van mensen die wel graag zouden willen fietsen, maar geen vergoeding krijgen voor een speciaal voor hem of haar geschikte fiets. Ook wil de Stichting gewoon een gezellige fietstocht organiseren met mensen die door een beperking moeilijk fietsen en toch eens met zijn 'allen' willen fietsen. De website bevat o.a. informatie over allerlei soorten speciale fietsen voor gehandicapten. Ook staan er verhalen op van mensen, die fietsen met bijzondere fietsen en hoe dat zo gekomen is. Onze 'Bijzondere fietstip van de maand november 2008'.

Het regent bijna nooit

Op de vraag 'Waarom ga jij eigenlijk niet op de fiets naar je werk?' komt vaak het antwoord 'Het regent zó vaak!' Gerard Poels vindt dat een smoes. "Iedereen die regelmatig naar zijn of haar werk fietst weet dat dit best meevalt". Om een einde te maken aan het gebruik van deze smoes is hij afgelopen maand met een nieuwe website begonnen> Met als titel: 'Het regent bijna nooit'. Op deze site houdt hij dagelijks bij of het nat of droog was tijdens zijn heen- en terugreis naar zijn werk, samen ongeveer 36 kilometer. Ook verschijnt er maandelijks een overzichtelijk grafiekje. Een origineel idee! Dus onze Bijzondere fietstip van de maand oktober 2008.

Fietstoeren

Benny Borret was al een hele poos met fietsen en de fiets bezig. Hij wou ze graag op een website plaatsen. De website Fietstoeren werd het resultaat van een noeste zelfstudie. De fietssite bevat een groot aantal fietsroutes, door hemzelf gemaakt. In de Kustregio-Westhoek, in de rest van Vlaanderen en in Zeeland. In Wallonië, in Frans-Vlaanderen en in De IJzer. De site heeft sinds kort een rubriek 'Fietsnieuws' van de hand van André Maes. Onze 'Bijzondere fietstip van de maand september 2008'.

Fietssnelwegen

Een nieuwe website van het adviesbureau Goudappel Coffeng geeft een beknopt overzicht van hoogwaardige stedelijke en regionale fietssnelwegen die momenteel in Nederland worden ontwikkeld. Verder is op de site een aantal fietssnelwegprojecten en andere innovatieve ideeën te vinden, zoals een overdekt fietspad en meer informatie over wachttijdvoorspellers. Er liggen inmiddels al fietssnelwegen tussen Almere en Lelystad, in Twente, bij Houten, Arnhem, Nijmegen en Breda. Voor ons is deze website de 'Bijzondere Fietstip van de maand augustus 2008'.

Beweegmaatje

U hebt zin om te fietsen? Maar liever niet alleen? Of het nu gaat om gezelligheid, uw conditie verbeteren, afvallen of wedstrijdtraining: met een beweeg of sportmaatje komt u in beweging. U kunt zich gratis aanmelden op deze website. Het is een initiatief van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en ziektepreventie (NIGZ), het Nederlands Instituut voor sport en bewegen (NISB) en het Voedingscentrum. Onze 'Bijzondere fietstip van de maand juli 2008'.

Actueel Nieuws Huur en Verhuur Fietsen

De website 'Fietsen Huren in Nederland en België' heeft nu ook een weblog met actueel nieuws over de huur van fietsen. Met de laatste actualiteiten, nieuwtjes en wetenswaardigheden. Onze 'Bijzondere fietstip van de maand juni 2008'.

Friday Bikeday

In het kader van de campagne Lucht/Mobiliteit, lanceerde Evelyne Huytebroeck, Brusselse Minister van Leefmilieu, op vrijdag 14 september 2007 "Friday Bikeday". Deze campagne in samenwerking met ondernemingen en overheden moet de werknemers aansporen om naar het werk te fietsen. Met het weekend voor de deur, heerst er op vrijdag een lossere sfeer die tot uiting komt in de algemene houding en soms ook in de kledingstijl. Dit is wat de Britten "Friday’s casual" noemen. Het idee van "Friday Bikeday" is de omzetting van dat principe in de keuze van het vervoermiddel. Op vrijdag de fiets als het bevoorrechte vervoermiddel beschouwen, vormt een brug naar een periode van plezier. Daarom onze 'Bijzondere fietstip van de maand mei 2008'.

Actief in de Tropen

Actief in de Tropen is een site met veel informatie voor mensen die van een actieve vakantie houden in de tropen (fietsen en ook wandelen). U vindt er veel informatie, grote fietsroutes en kleine uitgezette fietsroutes. Vooral op het eiland Bali heeft de maker van de website, Hans van Lieshout, zeer veel routes uitgezet. Ook niet toeristische eilandjes komen aan bod zoals het onder Bali gelegen eiland Nusa Penida. De site heeft geen commerciële bijbedoelingen, bezit ook geen reclame of banners. Dus onze 'Bijzondere fietstip van de maand april 2008'.

Fietspunten

Wie de fiets gebruikt als voor- of navervoer met de trein heeft het waarschijnlijk reeds ondervonden: in verschillende Belgische steden kun je aan het station in een 'fietspunt' terecht voor zowat alles wat met de fiets te maken heeft. De fietspunten zorgen voor toezicht op de netheid van de fietsenstallingen, verhuren fietsen en doen kleine herstellingen die nodig zijn om veilig en/of reglementair thuis te komen.
In 2007 zijn er acht fietspunten opgestart in de onmiddellijke omgeving van de acht grootste treinstations in Vlaanderen en Brussel. Ze zijn reeds volledig operationeel in Antwerpen, Gent, Brussel en Kortrijk. Dit jaar volgen ook Leuven, Mechelen, Brugge en Berchem. Onderhandelingen met andere steden zijn lopende. Meer nieuws vind je op de website van de fietspunten met o.a. actuele informatie rond het fietspuntenproject, foto’s, historiek en praktische gegevens. Onze 'Bijzondere fietstip van de maand maart 2008'!

Fietsica, Fietsen en Fysica

Fietsica heet de heel bijzondere website. Hij wordt beheerd door Charles Dauwe, hoofddocent aan de Universiteit van Gent en enthousiast fietser. Alles wat te maken heeft met de toepassing van de fysica bij het fietsen komt aan bod. Kracht, energie, vermogen, evenwicht, en de fysische redenen waarom we zo snel (of zo traag) kunnen rijden. Het gaat iets verder dan gazettepraat. Dus zijn de wetten en formules van fysica nodig. Onze 'Bijzondere Fietstip van de maand februari 2008'.

Damesfietsblog

Een informatieve site over alle soorten damesfietsen, aangevuld met praktische fietstips, speciaal voor vrouwen. Jozet Thomassen is met het blog gestart, omdat er vrij weinig informatie beschikbaar is over damesfietsen in het algemeen. In 2008 gaat ze de site meer uitbouwen met handige verkoopinformatie, fietsen met je kinderen en damesfietsnieuws. Daarom is deze site onze 'Bijzondere fietstip van de maand januari 2008'.

Meubilair van fietsen

Bike Furniture Design is de naam van de Studio en de website, die iets unieks ontwerpt en produceert: meubilair gemaakt van fietsen. Het gaat om stoelen, tafels, barkrukken en diverse andere toepassingen. Het hoofdkantoor van Bike Furniture Design (BFD) ligt in het bergachtige Marquette in de staat Michigan, in de Verenigde Staten. BFD oprichter is Andy Gregg, zelf een enthousiaste fietser. Hij is in 1990 begonnen met het maken van deze comfortabele en duurzame meubelen begonnen. Dus het werd tijd om deze site uit te roepen tot onze 'Bijzondere fietstip van de maand december 2007'.

Boetebase

Hebt u onverhoopt de wet in Nederland overtreden? Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft een boetebase ontwikkeld. Met de meest voorkomende overtredingen. Het geeft exact aan, hoeveel precies uw boete zal bedragen. Bv. geen wielreflectie op uw fiets? € 20,--. Door rood licht bij een verkeerslicht rijden? € 50,--. Of tijdens uw fietsvakantie wild kamperen? € 75,-- boete! Een nuttige site, ook voor de fietser. Dus onze 'Bijzondere fietstip van de maand november 2007'.

Fietspaden op oude spoortrajecten

Oude spoorlijnen zijn en worden steeds meer omgebouwd tot fietspaden. Het zijn trajecten, die ook in bergachtige gebieden geen steile hellingen bevatten en daarom ideaal zijn voor de fietser. Dr. Achim Bartoschek heeft alles in kaart gebracht. Hij begon er ruim vijf jaar geleden mee. Na Duitsland bracht hij ook de situatie in België en Nederland in kaart, als onderdeel van 17 andere Europese landen. Verschillende trajecten vindt u terug in de fietsroutes, die wij als Fietsen Eén Twee Drie publiceren! Dus onze 'Bijzondere fietstip van de maand oktober 2007'.

Fietsen met Pinkelotje

De website Pinkelotje heeft een speciale rubriek: Fietsen met Pinkelotje. U vindt er 11 fietskleurplaten, speciaal voor kinderen om in te kleuren. Zoals 'Twee beren fietsen een leuke fietsroute', 'Barbie op de fiets' en 'Ernie kan ook goed fietsen'. Leuk idee! Dus onze 'Bijzondere fietstip van de maand september 2007'!

Handbike

Handbike is een vorm van fietsen. De 'Road Racers Club Nederland' (RRCN) is de landelijke vereniging van handbikers in Nederland en België die hun handfiets willen gebruiken voor sportieve, recreatieve en/of (top)sport. De RRCN heeft een officiële website, die informatie geeft over handbiken. U kunt bij hen terecht voor al uw vragen op handbike-gebied. Ze geven al jaren ondersteuning en advies aan al die wedstrijdorganisaties die handbikers willen opnemen in hun evenement. Daarnaast coördineren ze samen met de KNWU het Nederlands Handbike Circuit (NHC) en geven ze een tweemaandelijks bulletin uit. Een organisatie en een website, die het verdienen uitgeroepen te worden tot 'Bijzondere fietstip van de maand augustus 2007.

I-CE

I-CE staat voor Interface for Cycling Expertise. Deze in Utrecht gevestigde organisatie is een non-profit organisatie, die Nederlandse expertise van en ervaring met fietsinclusieve planning beschikbaar en toepasbaar maakt voor het buitenland. Een mooi initiatief en dus onze Bijzondere fietstip van de maand juli 2007.

Losser Böggelrieders

Het folkloristische gezelschap 'De Losser Böggelrieders & Daansers' is een graag geziene gast. Oude Hollandse tradities gaan hand in hand met muziek en dans van het Twentse platteland, traditionele kleding en dat alles in combinatie met unieke fietsen: de Böggelfiets. Vandaar, dat we de Böggelrieders hebben uitgeroepen tot Bijzondere fietstip van de maand juni 2007.

Fietsgilde Apeldoorn

Met het Fietsgilde Apeldoorn kunt u in de maanden mei tot en met september iedere week een recreatieve fietstocht maken onder leiding van gidsen. Het Fietsgilde Apeldoorn staat hiermee model voor andere fietsgildes en vrijwilligersorganisaties, die tegen geringe kosten begeleide fietstochten aanbieden. Vandaar, dat we Fietsgilde Apeldoorn hebben uitgeroepen tot onze Bijzondere fietstip van de maand mei 2007. Zie onze nieuwe rubriek: Fietsgildes.

Trip Tracker

Trip Tracker SportsMate biedt u de mogelijkheid uw gereden fietsroute(s) vast te leggen in een kaart/plattegrond (Google-Maps), in een luchtfoto (Google-Earth) en in beide. Verder kunt u foto's van de route toevoegen en worden gegevens over de afstand, tijd, datum, snelheid enz. van uw route(s) weergegeven. Tenslotte kunt u zelf - maar kunnen ook anderen, als u dat wilt! - uw fietsroute zelfs helemaal 'nafietsen'. Fietsen Eén Twee Drie maakt al gebruik van deze mogelijkheden. Zie als voorbeeld onze: Route Bos en Duinen! %3